Kiistelty hallintarekisterilaki sai viimein pontensa – Lopputuloksena verotus voi kiristyä ja sijoitukset Suomeen vähentyä

Valtiovarainministeriö valmisteli ponsia puolitoista vuotta. Elinkeinoelämä vastusti niitä.

Sipilän (kesk) hallitus on saanut valmiiksi lakiesityksen, joka liittyy hallintarekisteriä koskevan lain täydentämiseen. Kyse on niin sanotuista ponsista.

Ponnet ovat jatkumo kiistellylle hallintarekisterilaille, jonka eduskunta hyväksyi toukokuussa 2017. Tuolloin lakia kritisoitiin julkisuudessa sen valmistelun yhteydessä voimakkaasti: hallintarekisterilain uskottiin – ja uskotaan edelleenkin – vaikeuttavan harmaan talouden torjuntaa.

Lakia vastustivat muun muassa poliisi, syyttäjä ja verottaja, sillä lain turvin osakkeet saa jatkossa piilottaa, mikäli yritys käyttää ulkomaisen arvopaperikeskuksen palveluja.

Lain hyväksymisestä käytiinkin kova poliittinen ja yhteiskunnallinen keskustelu, joka johti lopulta eduskunnan lausumaan: Hallintarekisterilain hyväksymisen yhteydessä eduskunta vaati, että hallitus ryhtyy valmistelemaan lainsäädäntöä, jolla mahdollistetaan verottajalle kattava tiedonsaanti hallintarekisteröidyistä osakkeista ja osingoista.

Syntyi kolme pontta, ja niitä vaativat erityisesti perussuomalaiset kansanedustajat Kaj Turusen johdolla. Nykyään Turunen on kokoomuksen kansanedustaja ja perussuomalaiset istuvat oppositiossa.