Päättäjien hyllytys ohi

KHO palautti Kittilän kunnan luottamushenkilöt takaisin päätöksentekoon.

Kittilä
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen

Korkein hallinto-oikeus (KHO) palautti tiistaina 21. huhtikuuta antamallaan päätöksellä Kittilän kunnan luottamushenkilöt takaisin päätöksentekoon. Päätös astui voimaan välittömästi.

Kesäkuussa 2018 valtiovarainministeriö pidätti tilapäisesti luottamustehtäviensä hoitamisesta kaikkiaan 20 luottamushenkilöä, joita vastaan oli lokakuussa 2017 nostettu syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisvyyhdissä. Ministeriön mukaan pidättämispäätöksen tuli olla voimassa lainvoimaisten tuomioiden antamiseen saakka.

Nyt antamassaan päätöksessä KHO katsoo, että valtiovarainministeriöllä oli pidättämisajankohtana perusteet päätökselleen – ja ministeriön menettely oli lainmukainen.

KHO katsoo, että kun Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kesäkuussa 2019 kumosi kunnan ja yksittäisten luottamushenkilöiden valituksen jälkeen kymmenen luottamushenkilön hyllytyksen, näin ei olisi tullut tehdä. Pidättämisperusteet olivat voimassa vielä tuolloinkin käräjäoikeuskäsittelyn ollessa kesken.