KGB-pomo kuittasi kalastaja Nyholmin sakot – Ulkoministeri pyysi apua 51 lohen takia

Viktor Vladimirov teki palveluksia ja odotti vastapalveluksia. Vuonna 1982 hän osti Suomen vuoron halvalla.

kalastus
Teksti
Jussi Pekkarinen

Ministerineuvos Viktor Vladimirov oli valtansa huipulla 1980-luvun alussa. Suomen presidentinvaihdos oli saatu junailtua Suomen ja Neuvostoliiton kannalta onnellisesti aina Mauno Koiviston eduskunnan edessä antamaan juhlalliseen vakuutukseen asti.

Herrasmiesmäisesti käyttäytynyt Neuvostoliiton ulkomaantiedustelun residentti – KGB:n Helsingin pääedustaja – oli Tehtaankadun todellinen ykkönen. Suurlähettiläs V. M. Sobolev hoiti maiden välisiä toisen luokan kysymyksiä, vaikka olikin muodollisesti Vladimirovin esimies. Huhuttiinpa että KGB-kenraali olisi näihin aikoihin noussut koko Pohjolan tiedustelun ykköseksi.

Vladimirov oli, kuten Tehtaankadun tiedusteluväki yleensä, älykkäämpi kuin itänaapurin totiset rividiplomaatit. Hänelle pystyi puhumaan asioista suoraan ilman korulauseita. ”Vihtori” oli toisaalta myös tietoinen arvostaan ja hoiti yhteyksiä vain tasavallan presidenttiin, muutamaan avainpoliitikkoon ja Supon päällikköön. Urho Kekkonen oli käyttänyt tätä kanavaa, jota kutsuttiin häveliäästi puoluelinjaksi, kun valtiosalaisuudet piti hoitaa nopeasti ja luottamuksellisesti. Uusi presidentti Koivisto teki samoin. Lokakuussa 1982 ulkoministeri Pär Stenbäckillä oli elintärkeää asiaa Vladimiroville.

 

Tammisaarelainen kalastaja Nils Nyholm oli lähtenyt lohenpyyntiin Suomenlahdelle heti puolenyön jälkeen 24. syyskuuta 1982. Tarkoitus oli palata vielä saman vuorokauden aikana. Nyholm ja hänen ystävänsä laskivat 17 pitkääsiimaa. Iltapäivällä he olivat nostaneet niistä yhdeksän, kun miehet näkivät neuvostoliittolaisen sotalaivan lähestyvän. He yrittivät paniikissa palata pohjoiseen, mutta sotalaiva antoi pysähtymismerkin.