Keskustan ministerit – neljä naista ja kaksi miestä? Ehkä ei sittenkään

Villi spekulaatio: Olli Rehnistä tulee maa- ja metsätalousministeri.

Alexander Stubb
Teksti
Matti Simula

Pääministeripuolue keskusta saa perjantaina nimitettävän Juha Sipilän hallitukseen kuusi ministeriä. Perussuomalaiset ja kokoomus joutuvat tyytymään vain neljään salkkuun. Se on yksi monista keskustan hallitusneuvotteluissa saavuttamista voitoista.

Vaikka ministerivalinnat tehdään muodollisesti puolueiden päättävien elinten kokouksissa, puoluejohtajat käyttävät asiassa miltei diktaattorin valtuuksia. Se ei ole kohtuutonta. On perusteltua, että puolueen onnistumisesta ensisijaisessa vastuussa oleva henkilö saa valita oman joukkueensa.

Tänään julkistettava keskustan ministeriryhmäkin on ensisijaisesti Sipilän ministeriryhmä. On mielenkiintoista nähdä, mihin sukupuolijakoon hän ministereitä valitessaan päätyy.

Kokoomus teki tasajaon, hallitukseen tulee kaksi kokoomuslaista mies- ja kaksi naisministeriä. Sen sijaan perussuomalaisten ministeristössä on kolme miestä ja vain yksi nainen.

Sipilä on suosittanut hallituskumppaneilleen sukupuolten tasajakoa. Korjaako hän perussuomalaisten miesvaltaisen ratkaisun tuottaman vajeen ja valitsee keskustan ministereiksi neljä naista ja kaksi miestä? Ehkä ei sittenkään.