Päällikön jäljillä

Keskusrikospoliisi ehti tutkia virkarikosjuttua vuosia ennen kuin epäillyksi löytyi oma päällikkö.

Kotimaa
Teksti
Jarno Liski

Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan epäselvyydet toivat maanantaina 13. elokuuta syytteen myös keskusrikospoliisin päällikölle Robin Lardot’lle ja muutamaa päivää myöhemmin hänen entiselle alaiselleen poliisitarkastaja Arto Hankilanojalle.

Jutussa ehti yli vuoden ajan olla epäiltyjä poliisiorganisaatiosta sekä Lardot’n ylä- että alapuolelta, mutta Lardot ei ollut epäiltynä ennen tätä kesää.

Vuoden 2013 lopulta asti keskusrikospoliisia johtanut Lardot oli aiemmin Poliisihallituksen rikostorjuntayksikön päällikkö. Poliisihallitus johtaa koko Suomen poliisia, ja poliisijohtaja Lardot’n rikostorjuntayksikkö vastasi muun ohella myös tietolähdetoiminnasta.

Ennen Lardot’a virkarikossyytteen tietolähdetoiminnan valvonnan laiminlyönneistä ovat saaneet jo Jari Aarnion ja tämän alaisten lisäksi entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, poliisihallituksen laillisuusvalvonnan esimies Pertti Sihvonen sekä Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen ja Helsingin entinen apulaispoliisipäällikkö ja nykyinen päällikkö Lasse Aapio. Sihvosen syyte peruttiin heinäkuussa, kun syyteoikeus vanheni.