Keskiolut Alkoon? – ”Suomi ei enää kestä alkoholinkulutuksen kasvua”

Nyt tarvitaan ”Ruotsin mallia”, kirjoittaa Raittiuden Ystävien puheenjohtaja.

Alko
Teksti
Martti Vastamäki

Mitä keskioluelle pitäisi tehdä? Alkoholihaitat ovat nousseet rajusti viime vuosikymmeninä, muistuttaa Kanava-lehdessä Martti Vastamäki. SK julkaisee kirjoituksen kokonaan.

 

Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmaan kirjattiin vuonna 2011 tavoitteeksi alkoholin saatavuuden ja hinnan säätely alkoholista aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi. Hallitusohjelmassa mainittiin myös alkoholilain kokonaisuudistus ja alkoholin mainonnan rajoitusten tiukentaminen.

Mainonnan osalta asia saatiin valmiiksi ja laki tuli voimaan vuoden alusta. Mielikuvamainontaa ei kuitenkaan kielletty niin kuin esimerkiksi Norjassa ja Ranskassa. Laki sallii myös alkoholin mainonnan ja myynnin urheilukilpailuissa, vaikka sitä onkin vaikea yhdistää muuhun urheiluun kuin mahdollisesti jääkiekkoon (muun muassa julkiset kaatuilut televisiossa).

Mainontarajoitusten tavoitteena on ennen kaikkea lasten ja nuorten alkoholinkäyttöön liittyvien mielikuvien karsiminen. Tämän pohjalta on ollut viime vuosina keskustelua alkoholilain muuttamisesta muun muassa niin, että kolmosoluen myynti siirtyisi Alkoon ja päivittäistavarakaupassa myytävä olut laimennettaisiin kakkosolueksi. Samaan aikaan päivittäistavarakaupan ja panimojen edustajat ehdottavat, että myös vahvempien oluiden myynti vapautettaisiin päivittäistavarakauppaan.