Keräilijän kotona

keräily
Teksti
SK:n toimitus

Ryan Matthew Cohnin koti on kirjaimellisesti siellä, missä sydän on. Se lilluu brooklynilaisessa kaksiossa lasipurkissa formaldehydiin säilöttynä.

Keräilijä-taiteilija ja tv-juontaja asuu New Yorkin Greenpointissa tyypillisellä brooklynilaisella kadulla: talot ovat yhtä pitkää punatiilistä rivitaloa, portaat johtavat ulko-ovelle ja erkkereitä on kolmessa kerroksessa. Täällä ei tulisi mieleen törmätä kutistettuihin päihin tai venytettyihin kalloihin.

Mutta niitä Matthew Cohnin kaksiossa on, kuten myös noin sata ihmispääkalloa, sata täytettyä eläintä sekä käsiä, jalkoja ja luita eri puolilta maailmaa. Tuhansien esineiden asunto muistuttaa renessanssiajan kuriositeettien kabinettia.

”Isäni vei minut 6-vuotiaana New Yorkin luonnontieteelliseen museoon. Siitä lähtien olen halunnut asua museossa. Museot ovat hämäriä, intiimejä ja opettavaisia. Herrasmiehet toivat aikoinaan matkoiltaan jäänteitä kuvaillakseen reissujaan. Oma kokoelmani kertoo samalla tavalla kiinnostuksen kohteistani.”

Työhuoneen katosta roikkuu luuranko, ja seinältä tuijottaa peuranpää. Vitriinien takana on kahdeksan satavuotiasta kutistettua päätä Ecuadorista ja lasikuvun alla parisataavuotias muumioitunut pää Perusta. Yksi hylly on täynnä lasipurkkeja. Formaldehydissä lilluu apinanpää, sisäelimiä ja sikiöitä. Ruokasalin hyllyssä makaa täytetty koira.

”Tässä on Mr. Ruffels. Ja tuo laiskiainen on Sloppy. En koskaan puhu niille. Minä vain elän niiden kanssa.”

Teksti Pihla Hintikka.Kuvat Maija Tammi. Kuvakertomus Netta Vuorinen.