Kenraali voi mennä vieraan vallan palvelukseen, mutta ei lobbariksi – Salaisuudet pidetään myös ulkomailla, uskoo ex-komentaja

Gustav Hägglund ymmärtää Arabiemiraattien asevoimien palvelukseen 2011 siirtynyttä Markku Kolia paremmin kuin hävittäjälobbariksi pyrkinyttä Jarmo Lindbergiä.

Viime vuosina julkisuudessa on keskusteltu toistuvasti siitä, millaisissa tehtävissä puolustusvoimien korkeiden upseerien on soveliasta työskennellä sotilasuransa jälkeen.

Viime keväänä nousi kohu puolustusvoimain entisen komentajan Jarmo Lindbergin siirtymisestä yhdysvaltalaisen hävittäjävalmistaja Lockheed Martinin konsultiksi. 

Puolustusministeriö kielsi lopulta yhteydenpidon Suomen hävittäjähankkeen ja konsulttien välillä, mikä yhdistettynä julkiseen kohuun johti Lindbergin sopimuksen purkautumiseen. Useat ilmavoimien entiset upseerit ehtivät kuitenkin avustaa Suomelle hävittäjiä kauppaavia yrityksiä vuosien ajan.

Korkeista sotilasviroista on siirrytty myös suoraan vieraiden asevoimien palvelukseen. 

Vuonna 2011 pääesikunnan päällikkö Markku Koli irtisanoutui ja siirtyi Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien asevoimien ylimmän johdon neuvonantajaksi. Silloinen eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps/sin) totesi Aamulehdessä, että aiempina vuosikymmeninä vastaavaa olisi verrattu jopa ”maanpetturuuteen”.