Kelan uusi pääjohtaja: ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?”

Elli Aaltonen lakkauttaisi vastikkeettoman sosiaaliturvan. Hän sanoo, että meillä on liikaa etuuksia ja liikaa kannustin- ja tuloloukkuja.

Elli Aaltonen
Teksti
Meri Valkama

Kun puhelu vihdoin saapui, Elli Aaltonen istui Lappeenrannan rautatieasemalla posliinimukillinen kahvia edessään. Oli perjantai 11. marraskuuta. Ihmisiä vilisi ympärillä, kun Aaltonen vastasi puhelimeen. Sen toisessa päässä oli sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee, jolla oli hyvä uutinen: tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli vihdoin nimittänyt Aaltosen Kansaneläkelaitoksen pääjohtajaksi.

Puhelu oli lyhyt. Sen päätyttyä Aaltonen jätti kahvinsa kesken ja riensi junalle. Hän oli vieraillut Lappeenrannassa Kelan Etelä-Suomen vakuutuspiirin toimistossa, mutta oli nyt matkalla Helsinkiin. Juna oli niin täynnä, ettei istumapaikkaa löytynyt. Aaltonen sulloutui puhelinkoppiin ja lähetti ensimmäisen viestinsä. Nyt tiedän taas, mitä on olla onnellinen, hän kirjoitti kahdelle pojalleen.

Hymyilytti.

 

Odotus oli ollut pitkä. Elokuun alussa alkanut hakuprosessi Kelan pääjohtajaksi oli venynyt. Ensin oli ollut monivaiheinen testaus tehtävään ja sen jälkeen valintamenettely, jollaisia harvoin nähtiin. Kelan valtuuskunnan äänestyksessä Aaltonen oli saanut kuusi ääntä, tasan yhtä paljon kuin toinen loppusuoralle selviytynyt hakija, sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Outi Antila. Antilaa olivat kannattaneet kokoomuksen ja perussuomalaisten valtuutetut, Aaltosta vihreät, sosialidemokraatit ja keskusta. Valinta tehtiin lopulta arvalla. Aaltonen voitti.