Kekkos-kriitikko Georg C. Ehrnrooth on kuollut

Georg C. Ehrnrooth
Teksti
Matti Simula
Georg C. Ehrnrooth
Georg C. Ehrnrooth Perustuslaillisen oikeistopuolueen puoluekokouksessa Helsingissä huhtikuussa 1986. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

Georg C. Ehrnrooth, yksi Urho Kekkosen keskeisimmistä kriitikoista on kuollut kotonaan Helsingissä.

Ehrnrooth teki pitkän poliittisen uran sekä eduskunnassa että Helsingin kunnallispolitiikassa. Hänet valittiin eduskuntaan Rkp:n edustajana ensi kertaa vuoden 1958 vaaleissa. Rkp:n ja presidentti Urho Kekkosen suhteiden lämpeneminen 1960-luvulla etäännytti Ehrnroothia puolueestaan.

Rkp:n tuki poikkeuslaille, jolla Kekkonen sai neljän vuoden jatkopestin ilman vaaleja turhautti Ehrnroothin lopullisesti. Hän jätti Rkp:n ja perusti  vuonna 1974 Suomen perustuslaillisen kansanpuolueen, josta tuli kahden nimenvaihdoksen jälkeen Perustuslaillinen oikeistopuolue.

Ehrnrooth oli tiukka antikommunisti, jonka mielestä YYA-Suomi mielisteli liikaa Neuvostoliittoa.

Hän tunnustautui oikeistolaiseksi aikana, jolloin se ei ollut muodikasta. Sosiaalipoliittisissa kysymyksissä Ehrnrooth oli tosin hyvin lähellä vasemmistoa. Kunnallispoliitikkona hän panosti erityisesti vanhusten julkisten palvelujen parantamiseen. Vuoden 1956 presidentinvaaleissa hän jopa tuki sosiaalidemokraattien ehdokasta K. A. Fagerholmia.

Edesmennyt Georg C. Ehrnrooth oli kansanedustajana vuosina 1958-1979 sekä 1983-1987. Koulutukseltaan hän oli varatuomari. Ehrnrooth oli syntynyt vuonna 1926.