Kaupungeissa odotetaan omikronin pohjalta kehitettyä korona­rokotetta, mutta aikataulu on ”täysin auki”

Lääkeyhtiöt kehittävät uusia rokotteita omikron-variantin pohjalta. Rokotusmäärät ovat laskeneet Suomessa huomattavasti huippulukemista.

koronarokote
Teksti
Hannu Toivonen

Kaupungeissa odotetaan uutta omikron-variantin pohjalta kehitettyä koronarokotetta. Kevään aikana rokotteiden hakeminen on vähentynyt merkittävästi, ja uusi varianttivalmiste voisi lisätä suomalaisten rokottautumista.

Asia selviää soittokierroksella viiden suuren kaupungin rokotustoiminnasta vastaavalle henkilölle. Vielä ei ole kuitenkaan varmuutta, milloin uudet rokotteet saadaan käyttöön.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo, että kehitteillä on ainakin kaksi rokotetta, jotka pohjautuvat omikron-muunnoksen rakenteeseen. Tällä hetkellä käytössä olevat rokotteet on kehitetty alkuperäisen Kiinan Wuhanista levinneen viruksen rakenteen perusteella.

Aikaisemmin Moderna kertoi, että omikroniin perustuva varianttirokote tulisi markkinoille mahdollisesti syksyllä, mutta aikataulu on vielä hämärän peitossa. Pfizerin ja Biontechin valmisteen piti tulla Euroopan lääkeviraston (EMA) arvioitavaksi jo keväällä, mutta arvio on siirtynyt jo useampaan kertaan.