Kauppojen sunnuntaiaukiolo: neljä vai kuusi tuntia?

kauppa
Teksti
Jyrki Jantunen
Kesän alennusmyynnit käynnistyivät myös riihimäkeläisessä ostoskeskuksessa heti juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina 22. kesäkuuta 2008

Hallitus kinastelee vielä kauppojen sunnuntain aukiolon pituudesta. Tarjolla on kaksi vaihtoehtoa: klo 12-18 tai klo 12-16. Lähikaupat ja haja-asutusalueiden kaupat voisivat olla auki ympäri vuorokauden. Mitä mieltä sinä olet?

Alennusmyyntien aikaan kauppoihin, mutta että joka sunnuntai? (Kuva Pekka Sakki / Lehtikuva)

Hallitus käsitteli aukioloaikoja keskiviikkona iltakoulussaan, ja esitykset uusista aukioloajoista ovat työministeri Tarja Cronbergin (vihr) mukaan tulossa eduskuntaan helmikuussa ja voimaan vuonna 2010.

Cronbergin mukaan iltakoulu kävi asiassa lähetekeskustelun ja neuvotteluja jatketaan. Hän korosti, että kokonaan aukioloaikoja ei olla vapauttamassa.

Kokoomus ajaa Suomen kaupan liiton ja PAM-ammattiliiton keskiviikkona sopimaa rajausta kello 12-18 ja ainakin osa keskustaa ja vihreät lyhyempää aukioloaikaa kello 12-16.

Cronberg selitti iltakoulun jälkeen, että yrittäjät ja erikoiskauppiaat kannattavat lyhyempää aukioloa, mikä kyllä lisäisi pätkätyömahdollisuuksia mutta tukisi erikoisliikkeitä. Toisaalta pitempi aukioloaika olisi helpompi työntekijöiden kannalta.

Lähikauppoja ja haja-asutusalueiden kauppoja aukiolorajoitukset eivät koskisi, vaan ne voisivat olla auki ympäri vuorokauden. Cronberg uskoo, että tämä antaa näille alle 400 neliön suuruisille kaupoille tarvittavan kilpailuedun varsinkin sunnuntai-iltaisin.

Myös ABC-liikennemyymälöiden aukioloaikojen ongelma ratkeaisi tällä, sillä jos ne ovat alle 400-neliöisiä, ne voisivat huoletta olla auki öisinkin.

Pari isompaa ABC-myymälää joutuisi rakentamaan väliseiniä ahtaakseen itsensä 400 neliön rajoihin.

Pakkoaukiolon
poistuminen ehto

Haja-asutusalueilla olevien suurten ”kyläkauppojen” kohtalo sen sijaan on edelleen avoinna. Nyt niillä on haja-asutusalueilla sijaitsevina vapaa aukiolo, mutta ne halutaan saada samalle viivalle muiden suurten kauppojen kanssa. Keinot ovat vielä löytämättä.

Cronbergin mukaan sunnuntaiaukiolon lisäämisen ehtona on, että suurten kauppakeskusten pienliikkeiden pakkoaukiolo loppuu. Nyt kauppakeskusten vuokraehdoissa pienetkin erikoismyymälät on pakotettu pitämään ovensa auki silloin kuin suuretkin liikkeet.

”Edellytys kaikelle sopimiselle on, että pakkoaukiolo poistuu. Määrätäänkö se lailla vai onko se sopimusasia, siihen ei ole valmista ratkaisua.”

Teksti
SK netin toimitus
STT

Keskustelu
Pitäisikö sunnuntai vapauttaa kaupanteolle?