Kauppiaat saavat Veikkaukselta sitä isommat provisiot, mitä enemmän pelikoneisiin hävitään

Kommentti: Veikkauksen peliautomaatteja pitäisi sijoittaa Kelaan, työkkäriin, sairaaloihin ja vaikkapa junan vessaan.

peliongelmat
Teksti
Mikko Niemelä

Kansalaisaloite haluaa kieltää Veikkauksen peliautomaatit julkisissa tiloissa. Tämä ei tietenkään käy Veikkaukselle ja rahoista nauttiville edunsaajille. Miljardituloista halutaan pitää kiinni, vaikka hintana ovat peliongelmat.

Perustelut pelikoneiden säilyttämiseksi kaupoissa ovat olleet erikoisia. Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski (kok) on väittänyt, että monelle pienelle kaupalle tai kioskille pelikone on ”elinehto”. Pelikoneilla on myös työllistävä vaikutus.

Veikkaus maksaa kauppiaille ja ravintoloitsijoille provisiota pelikoneista. Mitä enemmän pelikoneilla pelataan, sitä isompi on kaupalle tai baarille maksettava provisio.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että paljon pelaavien ihmisten ja peliongelmaisten rahoista nauttivat Veikkauksen edunsaajien lisäksi myös K-kauppiaat, S-ryhmä ja joukko erinäisiä ravintoloitsijoita ja kioskinpitäjiä.

Pelikoneet ovat kauppatilojen tuottavimmat neliöt: vuodessa yksi hyvin tuottava pelikone voi tuoda kauppiaalle ainakin 5 000 euron provisiot. Ison kaupan eteisessä voi olla jopa kymmenen konetta.