Kauppiaat huomasivat vasta nyt: Muslimit kuluttavat rahaa juhlapäiviinsä – ja paljon

Suomessa muslimikuluttajien käyttäytymistä ei ole tutkittu, Ruotsissa tietoa on.

Id al-Fitr
Teksti
Milja Rämö

Muslimien pyhä paastokuukausi ramadan on päättynyt. Sen kunniaksi vietetään perhekeskeistä Id al-Fitr -juhlaa. Pyhäkuukauden aikana ja sen päätyttyä muslimiperheet käyttäytyvät samaan tapaan kuin suomalaiset joulun alla.

Kauppakeskus Itiksen teettämän tutkimuksen mukaan muslimiperheet käyttävät ramadanin ja Id al-Fitrin aikana kaksi kertaa enemmän rahaa ruokaostoksiin kuin tavallisesti, vaikka ramadanin aikana paastotaankin auringon noususta sen laskuun.

Tutkimus toteutettiin pienryhmähaastatteluina 33 somali- ja arabitaustaisen kauppakeskuksen asiakkaan kanssa. Siinä nousi esiin kuluttajaryhmän erityistarpeita kuten halal-lihan tarjonta, musliminaisille sopiva muoti sekä tummemmalle iholle sopiva kosmetiikka.

”Muutamaa viikkoa ennen ramadanin päättymistä muslimit ostavat juhlavaatteita ja lahjoja lapsille. Perheet voivat käyttää 100–500 euroa id-päivänä. Erityisesti ravintolat ja lelukaupat ovat suosittuja”, kertoo kauppakeskus Itiksen markkinointipäällikkö Anna Homén.

Kauppakeskus Itis järjestää ensimmäisenä Suomessa ramadan-kampanjan ja Id al-Fitr -tapahtuman. Tuloksia on vielä vaikea arvioida.