Kaupallinen media hermostui Ylen ja Maaseudun Tulevaisuuden sopimuksesta – ”Moni kokee outona ja aggressiivisena”

Lehti alkoi julkaista verkossa Ylen tuottamia alueuutisia. Medialiitto aikoo selvittää sopimuksen laillisuuden.

journalismi
Teksti
Pasi Kivioja

Yleisradion ja Maaseudun Tulevaisuuden (MT) tuore yhteistyösopimus herättää hämmästystä kaupallisen median etujärjestössä.

Yle ja MT uutisoivat 10. maaliskuuta sopimuksesta, jonka myötä Ylen aluetoimitusten sisältöjä julkaistaan MT:n verkkosivuilla. Hanke on kokeiluluontoisena voimassa tämän vuoden loppuun saakka. Yhteistyössä ei liiku raha, eikä Yle tee sen puitteissa ylimääräistä sisältöä.

Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi sanoo, että sopimus on herättänyt heidän jäsenistössään paljon kummeksuntaa.

”Moni kokee sopimuksen hyvin outona ja aggressiivisena toimena Yleltä. Sen ajankohta on todella harmillinen, kun samaan aikaan pohditaan Yle-lain muuttamistarpeita ja Ylen saaman valtiontuen kohdentamista.”

Medialiitto on kyseenalaistanut Ylen tekstimuotoisten sisältöjen julkaisun internetissä ilman kytkentää liikkuvaan kuvaan ja ääneen. Medialiiton Euroopan komissiolle tekemän kantelun mukaan Suomi rikkoo EU:n valtiontukisäädöksiä jakamalla julkista rahaa tekstimuotoiseen verkkojournalismiin.