Kauhuteemainen historia jalkautui myös Suomeen – ”Menneisyydestä etsitään vastauksia nykypäivään”

Historiasta ammentavat kauhutapahtumat ovat saavuttaneet suuren suosion Helsingissä. Historian professori Laura Kolbe kertoo miksi.

historia
Teksti
Milla Asikainen

Syksy on ollut perinteisesti otollista aikaa erilaisille kauhutapahtumille. Esimerkiksi amerikkalaista halloween-juhlaa on vietetty Suomessa jo vuosien ajan.

Tänä syksynä järjestetään myös Suomen omasta historiasta ammentavia tapahtumia. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty, suosittu Viaporin Kekri palaa jälleen Suomenlinnaan 5. marraskuuta. Se sisältää monenlaista ohjelmaa opastetuista kauhuteemaisista historiakierroksista näytelmiin, musiikkiesityksiin ja taideperformansseihin.

Vanhaa perinnettä elvytetään myös sytyttämällä kekripukki. Tapahtuma järjestetään edellisvuoden tapaan yhdessä Haaga-Helian opiskelijoiden kanssa. Juhlaa ideoitaessa halloween nousi esille ensin, mutta Suomenlinnalla ei ollut amerikkalaiseen juhlaan mitään kytköstä.

”Halloween-juhlia tuntuu olevan melkoisesti, ja se alkaa olla jo vähän kulunut teema. Lopulta opiskelijat ehdottivat kekriä, kun se ei ole nuorten keskuudessa niin tunnettu juhla. Päädyimme siihen, ja se olikin oikein onnistunut valinta. Pelkkä nimikin herätti kiinnostusta”, Suomenlinnan myynti- ja tapahtumaneuvoja Maria Mänttäri kertoo.