Kattopellit lentävät – oikeassa myrskytuulessa

Tämänpäiväinen myrsky ei ole myrsky muualla kuin merellä.

Ilmatieteen laitos
Teksti
Aurora Rämö

Tänään keskiviikkona on tuullut niin kovaa, että kun ajaa Helsingissä autolla sillan yli, saa puristaa rattia tosissaan. Sähköt ovat menneet hetkellisesti poikki tuhansilta Helsingin ja Vaasan välillä, puitakin on kaatunut runsaasti enemmän kuin talvimyrskyissä yleensä.

Ilmatieteen laitos on antanut talven ensimmäisen myrskyvaroituksen ja seuraava on vuorossa lauantaille.

Illan kuluessa säähän ei ole odotettavissa ihmeempiä muutoksia, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Tuuli heikentyy lännessä ja siirtyy yön aikana itään. Aamulla myrsky on todennäköisesti ohi.

Tämänpäiväinen myrskytuuli ei kuitenkaan ole ihan oikea myrsky muualla kuin merellä. Lounaisrannikon merialueella tuuli on puhaltanut yli raja-arvon eli 21 metriä sekunnissa. Maalla lukema on ollut parhaimmillaan 15 metriä sekunnissa.

Varoitus on voimassa silti, sillä Ilmatieteen laitoksella ei katsota pelkkiä lukuja, vaan mahdollisia vahinkoja. Puut kaatuvat heikommallakin tuulella helpommin, kun routa ei ole jäädyttänyt juuria maahan. Alkutalvi on ollut pari astetta lauhempi kuin keskimäärin, lunta ei ole kuin Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa.