Katainen pääsi kohun saattelemana Sitraan, mutta kohta kiistellään puoluetaustan merkityksestä Kelassa

Valitaanko Kelaan keskustan ehdokas, kun Sitran johtoon nousi kokoomuslainen ja STM:n kansliapäälliköksi sosiaalidemokraatti?

Elli Aaltonen
Teksti
Heikki Vento

Kansanedustajat joutuvat jo toisen kerran lyhyen ajan sisällä tekemään valinnan poliitikon ja muun asiantuntijan välillä. Kelan valtuutetut tekevät marraskuussa ehdotuksensa laitoksen uudeksi pääjohtajaksi.

Kelan pääjohtajan virka on yksi merkittävimmistä Suomen julkisista tehtävistä. Laitos maksaa erilaisia etuuksia 15 miljardia euroa vuodessa. Suurimpia potteja ovat eläkkeet, sairauspäivärahat, yleinen asumistuki, lapsilisät ja työttömyysturva.

Kelan pääjohtaja on aina ollut keskustalainen. Vuodenvaihteessa eläkkeelle jäävällä Elli Aaltosella ei tosin ole puolueen jäsenkirjaa. Mahdollista on se, että Aaltosen seuraajaksi valitaan joku muu kuin keskustan ehdokas.

Esityksen pääjohtajasta tekevät Kelan valtuutetut, joita johtaa kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalo (ps). Valtuutettujen on tarkoitus päättää ehdokkaastaan 5. marraskuuta.

Pääjohtajan nimittää presidentti Sauli Niinistö. Virka on pysyvä ja siitä maksetaan palkkaa yli 18 000 euroa kuukaudessa.