Karhujen paraati Kainuun yössä

Kesämatkalla: Suurin osa suurpetoja bongaavista turisteista on ulkomaalaisia. Miksi suomalaiset vierastavat maksullisia piilokojuja?

karhu
Teksti
Petri Kaipiainen

KESÄMATKALLA – KARHUKOJU, SUOMUSSALMI. Vajaan tunnin odottelun jälkeen puoli kuuden maissa illalla ensimmäinen karhun pyöreä naama kurkistelee metsän reunasta. Olemme vaimoni kanssa pitäneet tarkkaan vahtia kaikkiin mahdollisiin suuntiin, ja se kannatti. Ensimmäinen karhumme tulee takaviistosta, sen hädin tuskin näkee piilokojumme päätyikkunasta. Lähemmistä kahdesta kojusta sitä on tuskin edes huomattu.

Neljän kojun edustalle on avoimelle suolle vajaan hehtaarin alueelle ripoteltu kymmenisen kiloa koiran kuivamuonaa. Karhu hiiviskelee pitkin suoaukion laitaa, ujostelee tulla keskemmälle.

Toinen karhu! Tämäkin on ilmeisesti nuorehko yksilö ja käyttäytyy samalla tavalla. Karhut kiertelevät papanakasalta toiselle ja hiljalleen lähestyvät kyräillen toisiaan. Lopulta toinen urahtaa ja tekee lyhyen hyökkäyksen. Ensin tullut ottaa käpälät alleen ja laukkaa itään vetinen suo lätisten.

Perjantai-illan nakkikojutappelu Kainuun tyyliin. Kymmenien kilometrien päässä asutuskeskuksista.

1)Martinselkosen ”Ammattikojut” ovat lasikuitua, korkea ilmanvaihtoputki vie ihmisen hajun kauemmas kojusta.
Martinselkosen ”Ammattikojut” ovat lasikuitua, korkea ilmanvaihtoputki vie ihmisen hajun kauemmas kojusta. © Petri Kaipiainen