Kannabis maailmalla myötätuulessa – Suomessa uskotaan yhä täyskieltoon

Muualla Euroopassa pienten määrien hallussapidosta selviää rangaistuksetta.

Uruguayssa kannabiksen tuotanto ja myynti on nyt verovapaata. Uruguay laillisti joulukuussa ensimmäisenä maana maailmassa marihuanan koko tuotantoketjun viljelystä käyttöön asti.

Uruguaylaiset päättäjät haluavat pitää laillisen kannabiksen kilpailukykyisenä mustan pörssin tuotteiden rinnalla. Veromuutoksen ansiosta uruguaylaiset voivat ostaa apteekeista 10 grammaa kannabista viikossa noin 60–75 sentin grammahintaan.

Kannabis on maailmalla muutenkin myötätuulessa. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama totesi tammikuussa New Yorker -lehden haastattelussa, että marihuanan poltto ei ole alkoholin käyttöä vaarallisempaa. Hän lisäsi kuitenkin, että kyseessä on huono ja epäterveellinen tapa.

Coloradon ja Washingtonin osavaltioiden asukkaat laillistivat vuoden 2012 lopussa kansanäänestyksillä kannabiksen kasvatuksen ja myymisen muihinkin kuin lääkinnällisiin tarkoituksiin. Colorado avasi ensimmäisen kannabiskauppansa 1.1.2014. Obama pitää Coloradon ja Washingtonin päätöksiä myönteisinä.

Kannabiksen käyttö on pieninä määrinä hyväksyttävää myös monissa Euroopan maissa. Useimmiten käyttö on dekriminalisoitu eli lain mukaan kiellettyä, mutta ei rangaistavaa.