Kanava: Xi Jinping haluaa jatkaa vallassa – Kiinan kommunistit eivät kuitenkaan ole niin yhtenäisiä kuin päältä näyttää


Tiukat koronasulut, takkuileva talous ja tuki Putinille ovat heikentäneet Xi:n asemaa. Kilpailijat yrittävät hyödyntää tilannetta lähestyvässä puoluekokouksessa.

Kiina
Teksti
Robert Wihtol

Teksti on julkaistu alun perin Kanava-lehden numerossa 6/2022. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

Kiinan kommunistijohto kokoontuu 16. lokakuuta avaamaan viiden vuoden välein pidettävän puoluekokouksensa, joka päättää maan suunnasta seuraaviksi viideksi vuodeksi. Mikä tärkeämpää, puoluekokous päättää myös Kiinan johtajan Xi Jinpingin kohtalosta.

Normaalioloissa Xi, joka on palvellut kaksi toimikautta ja täytti kesäkuussa 69, jäisi eläkkeelle ja puoluekokous nimittäisi uuden johtajakaartin, jonka kaksi ylintä jäsentä olisi ollut tiedossa jo vuodesta 2017. Mutta tämä ei ole mikään tavallinen puoluekokous.

Vuonna 2018 Xi ajoi läpi perustuslakimuutoksen, joka poisti presidentin toimikausirajoitukset. Nyt Xi voidaan valita jatkamaan kaikissa kolmessa johtotehtävässään –  Kiinan presidenttinä, kommunistipuolueen pääsihteerinä ja sotilaallisen keskustoimikunnan puheenjohtajana – ilman aikarajaa.

Kiina-asiantuntijat lukevat nyt tarkkaan teelehtiä. Riittääkö Xille yhden toimikauden jatko pääsihteerinä, vai haluaako hän yletä puolueen puheenjohtajaksi tai muilla tavoin jatkaa ilman aikarajaa?

Mao Zedong toimi 31 vuotta puheenjohtajana, virkanimikkeellä, jonka hänen seuraajansa Deng Xiaoping poisti käytöstä vuonna 1982 vallan liiallisen keskittymisen estämiseksi.

Xin valinta kolmannelle kaudelle näyttää varmalta. Tiukat koronasulut, Kiinan takkuileva kansantalous ja presidentti Vladimir Putinin tukeminen Ukrainan sodassa ovat kuitenkin heikentäneet hänen asemaansa.

Millä tavoin ongelmat heijastuvat lokakuun puoluekokoukseen?