Soitellen sotaan 1939 ja 2022

Ukrainan sodan yhteydessä on tehty runsaasti historiallisia rinnastuksia. Analogiat talvisodan alkuvaiheen ja Venäjän tuoreen hyökkäyksen välillä ovat hämmentävän suoria ja osuvia.

historia
Teksti
Mikko Majander

Ukrainan sodan yhteydessä on tehty runsaasti historiallisia rinnastuksia. Analogiat talvisodan alkuvaiheen ja Venäjän tuoreen hyökkäyksen välillä ovat hämmentävän suoria ja osuvia, kirjoittaa Mikko Majander Kanava-lehden numerossa 3/2022. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

Kremlin Katariinan salissa juhlistettiin 21. joulukuuta 1939 Josif Stalinin 60-vuotispäivää. Tarjolla oli yltäkylläisesti ruokaa ja juomaa, musiikkiesityksiä ja tanssiakin. Nostettiin maljoja neuvostopiloteille, tykki- ja panssarimiehille ja laivastolle, ja toki myös työläisille ja talonpojille.

Juopuneet jatkot Pyhän Yrjön salin puolella kestivät aamukahdeksaan. Päivänsankaria ylistettiin kaikin kuviteltavissa olevin kumarruksin ja sanakääntein, oli ylistetty jo monta päivää sanomalehdissä ja radiolähetyksissä.