Kanava: Toimittajat kantavat huolta viestinnän ja journalismin rajasta – mutta hämärtävät samaa rajaa itse

Journalismissa eettisyys on olennaisten tietojen esiin tuomista, viestijälle se on omien etujen mukaisen tiedon tarjoamista, kirjoittaa Pauliina Penttilä Kanava-lehdessä.

journalismi
Teksti
Pauliina Penttilä

Toimittajat yrittävät pitää journalismin ja viestinnän rajaa kirkkaana, mutta samaan aikaan toimitukset hämärtävät itse samaa rajaa. Journalismille selvä raja on elinehto, kirjoittaa Pauliina Penttilä Kanava-lehden numerossa 7/2021. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

 

Toimittajat ovat kritisoineet Ylen esittämää dokumenttisarjaa Hullu vuosi 1991 siitä, että sarjan juontajana ja toimittajana esiintyy Esko Aho (kesk). Journalistisesta näkökulmasta ratkaisu ei sovi: vuonna 1991 pääministerinä toiminut Aho on vahvasti osallinen tapahtumissa, joita sarja käsittelee.

Ahon kaksoisrooli rikkoo räikeästi yhtä professionaalin journalismin peruspilareista, puolueettomuuden ihannetta. Toimittajien tuohtumusta lisää se, että Ahon rooli ei tule selväksi heti kättelyssä ja muutenkin sarja on puettu journalismin kaapuun. Näin se voi nauttia journalismiin liitetystä luotettavuudesta.

Sarjaan kohdistunut kritiikki on yksi esimerkki siitä, miten journalismiprofessio pyrkii kirkastamaan journalismin ja viestinnän rajaa. Journalistisesta näkökulmasta dokumentti on pikemminkin Esko Ahon intressejä palvelevaa poliittista viestintää kuin journalismia.