Kanava: Puhe vaikeista valinnoista alkaa tuntua rienaukselta – Globalisaation häviäjät eivät jaksa enää uhrautua

Globaali talous on ajanut kansallisvaltiot kustannuskilpailuun, jossa työehdot joustavat ja epävarmuus lisääntyy. Asetelman häviäjien uhrimieli haihtuu, kun luvattuja palkintoja ei tulekaan.

demokratia
Teksti
Aleksi Kalenius Jussi Ahokas Vertti Kiukas

Globaali talous on ajanut kansallisvaltiot kustannuskilpailuun, jossa työehdot joustavat ja epävarmuus lisääntyy. Asetelman häviäjien uhrimieli haihtuu, kun luvattuja palkintoja ei tulekaan, kirjoittavat Aleksi Kalenius, Jussi Ahokas ja Vertti Kiukas Kanava-lehden numerossa 5/2021. 

Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

 

Kirjoitimme Kanavassa 6/2020, että koronakriisin mainingeissa on aika puhua uudestaan siitä, mitä me yhdessä julkiselta sektorilta odotamme ja mitä julkinen sektori voi tehdä markkinoita tehokkaammin. Kirjoitus jätti vaivihkaa vastaamatta ydinkysymykseen: ketkä me?

Tässä kirjoituksessa yritämme korjata tämän puutteen. Tavoitteenamme on muistuttaa, miksi keskustelussa yhteiskuntapolitiikan tulevaisuudesta ei ole kyse vain julkisista palveluista tai veroasteesta, vaan myös demokratiasta ja ihmisyydestä – siitä, miten meidän pitäisi kohdella toisiamme niin kansallisvaltioiden sisällä kuin globaalissa yhteisössä.