Kanava: Päivi Räsäsen oikeudenkäynti on maailman äärikonservatiiveille osa suurta taistelua Euroopan sielusta

Räsästä tukevat oikeudenkäynnissä amerikkalaisen viharyhmän lisäksi järjestöt, joilla on siteitä jopa Kremliin ja Euroopan äärioikeistoon.

Kanava
Teksti
Juha Meriläinen

”Suomalaisen kansanedustajan yhteydet Yhdysvalloissa viharyhmäksi luokiteltuun äärikonservatiiviseen lobbausjärjestöön ovat jääneet vähälle huomiolle”, kirjoittaa  teologian tohtori Juha Meriläinen Kanava-lehden numerossa 2/2022. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

 

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) oikeusprosessi, jossa hän on syytettynä kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, on nostamassa Suomea kansainvälisen uskonnollistaustaisen vaikuttamisen kohteeksi.

Konkreettisiin toimenpiteisiin ovat toistaiseksi ryhtyneet Yhdysvalloissa viharyhmäksi luokiteltu oikeusapua antava lobbausjärjestö, espanjalainen mutta osin venäläisrahoitteinen katolinen internetverkosto, konservatiivisten luterilaisten kirkkojen yhteenliittymä sekä erilaiset uskonnolliset ja poliittiset toimijat Unkarissa ja Venäjällä.

Ilmiö on Suomessa uusi, mutta se on osa laajempaa kansainvälistä kehitystä. Euroopan unioniin ja sen jäsenvaltioihin kohdistuva konservatiivinen kristillinen lobbaustoiminta on kasvanut voimakkaasti 2010-luvulta lähtien.