Kanava: Paikalliseen sopimiseenkin tarvitaan kaksi – yritysjohto ei voi sanella, kunnon tulos vaatii yhteistyötä henkilöstön kanssa

Metsäteollisuudella on vaikea haaste, ellei se yritä etsiä ratkaisuja yhdessä Paperiliiton ja Teollisuusliiton kanssa, kirjoittaa Timo Laatunen Kanava-lehdessä.

Kanava
Teksti
Timo Laatunen

”Tarvitsisimme uuden tammikuun kihlauksen – uuden halun yhteisymmärryksessä pitää huolta siitä, että Suomi pysyy kilpailukykyisenä ja kehittyvänä yhteiskuntana ja työpaikat mahdollisimman suuressa määrin pysyvät täällä”, kirjoittaa Timo Laatunen Kanava-lehdessä. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa. 

 

Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto SAK ja Suomen Työnantajain Keskusliitto STK julistivat 23.1.1940, että ne ”tulevat vastaisuudessa luottamuksellisesti neuvottelemaan kaikissa niiden toimialalla esiintyvissä kysymyksissä niiden ratkaisemiseksi mikäli mahdollista yhteisymmärryksessä”. Talvisodan sytyttyä osapuolet oli vetänyt yhteen sosiaaliministeri K.-A.Fagerholm (sd).

Maailma on muuttunut ja muuttuu yhä vauhdilla. Talvisodan Suomi oli kaikissa suhteissa toisenlainen kuin nykyinen isänmaamme. Elimme siihen aikaan agraari-Suomessa, jossa tehdasteollisuus oli vasta rakenteilla ja palvelut alkuasteella. Tullit suojasivat ja markka jousti, jos kilpailukyky menetettiin. Lisäksi elimme tuolloin kuoleman uhan alla Stalinin varjossa.

Tammikuun kihlaus, kuten julistusta kutsutaan, kuvasti kahta asiaa. Suomessa oli vuosien mittaan kypsytty yhteistoimintaan työmarkkinoilla ja koko valtakunnan olemassaolo oli uhattuna. Julistuksella haluttiin osoittaa, että isänmaa on yhteinen ja sen pelastaminen on yhteinen ponnistus. Siinä onnistuimme. Elämme edelleen itsenäisessä maassa.