Kanava: Hallitus ja viranomaiset saivat sitä mitä tilasivat – kun koronaohjeet ovat epäselviä, on niiden noudattaminenkin joustavaa

Pandemian selättäminen vaatii yhteisen tahtotilan. Siihen tarvitaan selkeää, yhtenäistä viestintää, kirjoittavat Vilma Luoma-aho ja Veera Heinonen.

Kanava
Teksti
Vilma Luoma-Aho Veera Heinonen

”Parhaassa tapauksessa hyvästä koronaviestinnästä voisi tulla jopa Suomen uusi vientikonsepti”, kirjoittavat Vilma Luoma-aho ja Veera Heinonen  Kanava-lehden numerossa 3/2021. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

 

Kevään 2021 aikana on keskusteltu kiivaasti korona-ajan kestoteemasta: kuka saa päättää ja mistä? Samanaikaisesti suomalaisia on myös vihdoin ymmärretty kannustaa jaksamaan myös tunnetasolla. Olemme kuulleet ohjeiden lisäksi myös häivähdyksiä poliitikkojen omasta väsymyksestä ja saaneet kehotuksen voittaa ”koronantorjunnan maailmanmestaruus”.

Terve demokratia perustuu avoimeen keskusteluun. Näyttääkin siltä, että Suomessa on viime vuoden aikana herännyt paikoin lähes yhtä kiivas keskustelu perusoikeuksista kuin Ranskan vallankumouksessa. Omaleimaisen tilanteesta tosin tekee se, että kansalaiset tai kansalaisjärjestöt eivät Suomessa juuri osallistu keskusteluun. Koronaviestinnästä käytävää keskustelua hallitsee päättäjien, virkamiesten ja juristien vääntö siitä, kuka linjaa ja kuka päättää.

Olemmeko siirtymässä Etelä-Euroopan poliittiseen kulttuuriin, jossa kansalaiset seuraavat poliittista vääntöä sekä ihmeissään, huolissaan että paikoin jopa hieman huvittuneina?