Kanava: Estääkö Nato-optio Suomea allekirjoittamasta ydinasekieltosopimusta?

Nato torjuu ydinasekieltosopimuksen, mutta monessa jäsenmaassa olisi sille kannatusta, kirjoittaa Kati Juva.

Kanava
Teksti
Kati Juva

Ydinsodan uhka kasvaa, mutta Suomi ei halua allekirjoittaa ydinasekieltosopimusta, Kati Juva kirjoittaa Kanava-lehden numerossa 1/2022. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

 

Ydinasekieltosopimus solmittiin YK:ssa 7.7.2017 ja se tuli voimaan 22.1.2021, kun 50 maata oli ratifioinut sen. Nyt ratifiointeja on 56 ja allekirjoituksia 86.

Suomi ei osallistunut sopimusneuvotteluihin eikä ole tällä hetkellä aikeissa allekirjoittaa sopimusta. Ydinasekieltosopimuksen sopijaosapuolten kokoukseen 22.–24.3.2022 Suomi osallistuu kuitenkin tarkkailijana yhdessä Ruotsin, Norjan ja Sveitsin kanssa.

Ydinasevaltojen lisäksi sopimuksen ulkopuolelle ovat toistaiseksi jääneet Nato-maat sekä valtiot, joiden puolustuspolitiikkaan kuuluu nojaaminen Yhdysvaltojen ydinaseisiin (ns. sateenvarjovaltiot Japani, Etelä-Korea ja Australia). Natoon kuulumattomista EU-maista sopimuksen ovat allekirjoittaneet Irlanti, Itävalta ja Malta. Suomen lisäksi myös Ruotsi on toistaiseksi pidättynyt liittymästä sopimukseen.