Kalju aktivisti, lähiökelpoinen ja viisi muuta kisaavat Sdp:n johtopaikoista

Kari Rajamäki
Teksti
Leena Sharma

Sdp:n varapuheenjohtajaehdokkaat turvautuivat ehdokaspuheissaan maanitteluun, itseironiaan ja perinteiseen hallituksen haukkumiseen.

Kaksi vuotta sitten varapuheenjohtajaksi valittu entinen Music Televisionin juontaja Maria Guzenina-Richardson, 41, kysyi puoluekokoukselta, miten on mahdollista, että hän seisoo tänään heidän edessään.

“Olenhan venäläisen maahanmuuttajaäidin tytär köyhästä levottomasta perheestä.”

Ex-liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen, 37, puolestaan toivoi, että sosiaalidemokraattisen liikkeen kansainvälisyys näkyisi puolueen toiminnassa paremmin.

“Se on vahvuus, jota ei ole muilla puolueilla.”

Ilkka Kantola, 53, entinen Turun piispa, avasi itseironialla.

“On sanottu, että Kantola on ollut näkymätön. Vuonna 2005 olin aika paljon julkisuudessa, joten keskiarvo on kuitenkin kohtuullinen”, hän nauratti yleisöä viittaamalla menneisyyteensä “pettäjäpiispana”. Myös Kantola valittiin puoluejohtoon kaksi vuotta sitten Hämeenlinnassa.

Joukon vanhin, entinen sisäministeri Kari Rajamäki, 61, nälvi hallitusta.

Merisalon ensimmäinen hallitus murentaa kansanvallan perustaa.”

Rajamäen mielestä demarit ovat ulkoistaneet maa- ja metsätalouden hoidon keskustalle ja MTK:lle. Hän puhui myös ennalta-arvattavasti maahanmuutosta:

“Sinisilmäiset vihreät arvot ovat hallituksessa löytäneet kovat harmaat markkinavoimat.”

Joukon tuntemattomin, oululainen kuntapoliitikko ja projektisuunnittelija Tytti Tuppurainen, 34, vetosi aluepolitiikkaan.

“Sosiaalidemokratia tarvitsee Pohjois-Suomea. Suomineidon yläpää on vahvasti keskustan hallussa – kepu pitää haastaa. Sillä saatetaan jopa ratkaista tulevat eduskuntavaalit, jos menestymme pohjoisessa.”

Tuppurainen ei taida oikein itsekään uskoa mahdollisuuksiinsa tässä kisassa, vaikka häntä on jo ehditty tituleerata Sdp:n Riikka Manneriksi. Monet epäilevätkin, että Tupparainen hakee Joensuusta lähinnä näkyvyyttä tulevaan eduskuntavaalikampanjaansa.

“Teen tarjouksen Tuppuraisesta. Voi olla, että tämä on tarjous, joka vielä joskus toistuu.”

Filosofi Thomas Wallgren, 52, harrasti myös itseironiaa.

“Ihmettelette ehkä mitä tuo kalju aktivisti-filosofi pöntössä tekee”, hän aloitti puheenvuoronsa ja vastasi sitten itse kysymykseen:

“Halu parantaa maailmaa, on tuonut minut Koijärveltä monen mutkan kautta tänne elämäni ensimmäiseen puoluekokoukseen.”

Kolmas istuva varapuheenjohtaja Pia Viitanen, 43, luonnehti itseään “lähiökelpoiseksi” ja “etusormi aina entterillä” -ihmiseksi.

Viitanen vetosi puoluekokousväkeen, ettei hänen tarvitsisi jättää työtään kesken. Hän uskoi, että Sdp:n sanoma muun muassa pankkien saattamisesta vastuuseen on lyönyt läpi suomalaisiin.

“Tarvitaan enemmän Robin Hoodia ja vähemmän prinssi Juhanaa”, Viitanen julisti.

Istuvista varapuheenjohtajista Viitanen saattaa kuitenkin olla se, joka menettää paikkansa. Guzeninan jatkoa pidetään suhteellisen varmana, Kantolan kohtaloa veikkailtiin molempiin suuntiin.