Kaleva: Pohjois-Suomessa uusi lapsen hyväksikäyttötapaus

Johanna Hurtig
Teksti
Kustaa Hulkko

Vanhoillislestadiolainen vanhus joutuu piakkoin oikeuteen sukulaislapsen hyväksikäytöstä.

Kuvan henkilöt eivät liity tapaukseen. Kuva Marja Airio / Lehtikuva.

Pohjois-Suomessa alkaa kohta lapseen kohdistuneen seksuaalisen hyväksikäyttörikoksen oikeuskäsittely. Oululaisen Kaleva-lehden tietojen mukaan iäkäs pohjoissuomalainen mies käytti sukulaislasta seksuaalisesti hyväkseen vuosina 2002-2004.

Vanhus kuuluu vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen.

Poliisi epäili miestä myös kahden muun lapsen hyväksikäytöstä 1992-2003 ja 1996-2001. Näissä tapauksissa syyttäjä ei kuitenkaan syytä tekijää, sillä syyteoikeus on vanhentunut.

Sukulaiset kertoivat tapauksista viranomaisille vuonna 2006. Kalevan mukaan myös SRK:n silloinen varapuheenjohtaja Olavi Voittonen sai tietää asiasta jo tuolloin. Nyt Voittonen on SRK:n johtokunnan puheenjohtaja.

Syyttäjä: Asiasta puhuminen ei enää tabu

Kihlakunnansyyttäjä Leena Salovartio arvioi SK:n haastattelussa, että lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia tulee ilmi entistä enemmän, koska niistä puhuminen ei enää ole tabu. Salovartio on osallistunut useaan oikeusprosessiin, joissa on käsitelty suljetuissa yhteisöissä tapahtuneita lapsiin kohdistuneita rikoksia. Hän korostaa, että tässä haastattelussa hän puhuu asiasta yleisellä tasolla.

Hyväksikäyttörikokset jäävät edelleen herkästi piiloon. Salovartion mukaan se johtuu siitä, että rikollisella on poikkeuksellisen vahva motiivi salata tekonsa. Sitä paitsi suljetuissa yhteisöissä saatetaan vaieta lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, koska niillä on tarve säilyttää kasvonsa muuhun yhteiskuntaan päin.

”Kysymyksessä voi olla esimerkiksi herätysliike tai muu uskonnollinen tai muuten suljettu yhteisö. Virallinen suhtautuminen lastensuojeluun voi olla moitteeton, mutta epävirallisesti halutaan pitää kulissit kunnossa.”

”Ajatellaan ilmeisesti, että likapyykkejä ei levitetä muiden nähtäväksi, ja toisaalta saatetaan perustellusti pelätä koko yhteisön leimautumista”, hän sanoo.

Salovartio pitää tärkeänä, että herätysliikkeissä ja muissakin samantyyppisissä yhteisöissä lisättäisiin avoimuutta jaj puhuttaisiin lastensuojelusta ja lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä puhuttaisiin. Hän toivoo, että näihin ongelmiin varauduttaisiin yhteistyössä viranomaisten kanssa.

”Kaikilla, myös isillä jä äideillä on tiedoissaan ja valmiuksissaan parantamisen varaa. Näiden ilmiöiden vakavauutta on alettu ymmärtää vasta viime vuosina.”

SRK lupaa yhteistyötä viranomaisten kanssa

Lestadiolaisen liikkeen keskusjärjestö SRK aikoo luoda suorat kontaktit viranomaisiin ratkaistakseen osaltaan entistä paremmin lasten hyväksikäyttö- ja lastensuojelutapaukset, joita järjestö kohtaa.

SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen sanoi äsken SK:n haastattelussa, että järjestö on tarkentanut ohjeitaan lastensuojelusta ja lapsi- ja nuorisotapahtumien turvallisuudesta (SK 25-26/2011).

SRK:ta on arvosteltu hitaudesta ja passiivisuudesta hyväksikäyttöongelman käsittelyssä. Järjestö itsekin pahoitteli 7. huhtikuuta 2011 julkaisemassaan tiedotteessa, että se ei ollut aina ohjannut rikollisia tunnustamaan tekonsa viranomaisille.

Tutkija Johanna Hurtigin keräämien tietojen mukaan vanhoillislestadiolaisuudessa on ilmennyt 1980-luvulta mahdollisesti jopa sata hyväksikäyttötapausta, joista 30 on viety oikeuteen viime vuosina.

Joukossa on useita vakavia tapauksia, joissa uhreina on ollut monta perheenjäsentä. Viime vuosikymmeninä ainakin kymmenen liikkeen puhujaa on syyllistynyt näihin rikoksiin.