Kaiken kansan puolue

Kolumni: Oikeusministeriön tuore selvitys kertoo, että suomalainen äänestäjä on erilainen kuin median kautta voisi luulla, kirjoittaa Aurora Rämö.

media
Teksti
Aurora Rämö

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Eduskuntavaalien jälkeen on puhuttu paljon polarisaatiosta. ”Politiikka jakaa ihmisiä uusilla tavoilla”, kirjoitti muun muassa Helsingin yliopiston viestinnän professori Anu Kantola Helsingin Sanomien kolumnissaan heti vaalien jälkeen.

Viitteitä siitä antoi tutkimus, jossa vertailtiin kuntavaaliehdokkaiden kantoja Ylen vaalikoneessa vuosina 2015 ja 2017. Jyrkentyneet erot näkyivät erityisesti maahanmuutto- ja ympäristökysymyksissä.

Varsinainen vaalitutkimus ei ole vielä valmistunut, mutta oikeusministeriön tuoreesta Suomalainen äänestäjä -selvityksestä voi päätellä jo jotain.

Kaikkien äänestäjien keskuudessa vastakkainasettelu ei näyttäisi olevan niin jyrkkää kuin kommenteista voisi päätellä. Vasemmisto-oikeisto-akselilla selvä enemmistö sijoittuu edelleen keskustaoikeistoon. Molemmissa päissä on pientä kasvua, mutta ero ei ole erityisen huomattava edellisvuosiin verrattuna.

 

Keskimääräinen äänestäjä on arvoiltaan jonkin verran liberaalimpi kuin neljä tai kahdeksan vuotta sitten.

Maahanmuutto- ja ympäristökysymyksissä perussuomalaisten vastinpariksi asemoidaan yleensä vihreät, mutta äänestäjien kesken erot ovat suurimmillaan perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannattajissa.

Vasemmistoliiton äänestäjät ovat entistä enemmän vasemmalla, perussuomalaisten kannattajat entistä enemmän oikealla. Lisäksi puheenjohtajalla on eniten merkitystä juuri näiden puolueiden kannattajille.

 

Kovana kansanpuolueena esiintyvä perussuomalaiset on tosiasiassa nuorten, koulutettujen miesten puolue.

Vuonna 2015 se oli selvästi suosituin puolue vain peruskoulun käyneiden keskuudessa. Nyt se on neljännellä sijalla: edelle meni jopa kokoomus. Perussuomalaiset ei myöskään ole ”setämiesten”, vaan nimenomaan alle 55-vuotiaiden suosiossa. Ero miesten ja naisten välillä on räjähtänyt. Vuonna 2015 perussuomalaisia äänesti 20 prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista. Nyt miehistä puoluetta äänesti 27, naisista 10 prosenttia.

Sukupuolieron kaventuminen näkyy sen sijaan eduskunnan historian naisvaltaisimmassa kokoonpanossa. Kevään vaaleissa nainen äänesti todennäköisemmin naisehdokasta kuin mies miestä.