Kaiken kansan puolue

Kolumni: Oikeusministeriön tuore selvitys kertoo, että suomalainen äänestäjä on erilainen kuin median kautta voisi luulla, kirjoittaa Aurora Rämö.

media
Teksti
Aurora Rämö

Eduskuntavaalien jälkeen on puhuttu paljon polarisaatiosta. ”Politiikka jakaa ihmisiä uusilla tavoilla”, kirjoitti muun muassa Helsingin yliopiston viestinnän professori Anu Kantola Helsingin Sanomien kolumnissaan heti vaalien jälkeen.

Viitteitä siitä antoi tutkimus, jossa vertailtiin kuntavaaliehdokkaiden kantoja Ylen vaalikoneessa vuosina 2015 ja 2017. Jyrkentyneet erot näkyivät erityisesti maahanmuutto- ja ympäristökysymyksissä.

Varsinainen vaalitutkimus ei ole vielä valmistunut, mutta oikeusministeriön tuoreesta Suomalainen äänestäjä -selvityksestä voi päätellä jo jotain.

Kaikkien äänestäjien keskuudessa vastakkainasettelu ei näyttäisi olevan niin jyrkkää kuin kommenteista voisi päätellä. Vasemmisto-oikeisto-akselilla selvä enemmistö sijoittuu edelleen keskustaoikeistoon. Molemmissa päissä on pientä kasvua, mutta ero ei ole erityisen huomattava edellisvuosiin verrattuna.