Jyri Rantanen vastaa Syyriassa siitä, että apu tavoittaa miljoonat ihmiset: ”Logistiikka pelastaa henkiä”

Ruokaa jaetaan kaikille siviileille – myös Isis-terroristijärjestön hallitsemilla alueilla.

Jyri Rantanen on erikoinen mies. Hän säteilee hyvää mieltä, koska on juuri lähdössä takaisin kotiin Damaskokseen. Siis kaupunkiin, jossa ohjukset lentelevät, sähköä saa puolet päivästä. Ja jossa osa väestöstä elää saarron takana äärimmäisessä puutteessa.

”On ollut etuoikeus saada asua ja tehdä töitä Syyriassa tänä aikana. Tämä on ollut todella positiivinen kokemus”, sanoo Rantanen, 52.

Rantanen on elänyt Syyriassa puolitoista vuotta. Hänen työnantajansa on Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto eli IFRC. Rantanen johtaa liiton Syyrian operaatiota. Käytännön kenttätyötä tehdään yhdessä Syyrian oman Punaisen Puolikuun ja sen vapaaehtoisten kanssa.

Rantasen tehtävä on huolehtia, että apu tavoittaa Syyriassa sodan keskellä edelleen elävät 16–17 miljoonaa ihmistä. Heistä 80 prosenttia tarvitsee säännöllisesti humanitaarista apua: vettä, ruokaa, peittoja tai näitä kaikkia.

”Logistiikka on se, joka pelastaa henkiä”, Rantanen toteaa ja näyttää videolta, jossa trukit nostelevat ruokalaatikoita konteista uuden näköisten rekkojen uumeniin satamakaupungissa Tartuksessa. Ja kuinka rekat sitten letkana kulkevat hyväkuntoista valtatietä Homsin kaupungin ohi ja kohti Damaskosta.