Joukkoahdistelu tuli länsimaihin: Nainen on saalis, jonka voi raiskata

Hauskanpito motiivina ei nouse esiin länsimaisissa raiskaustutkimuksissa.

Arabikevät
Teksti
Pauliina Penttilä

Joukkoahdisteluun liittyy piirteitä, jotka ovat outoja eurooppalaisessa seksuaaliväkivallassa. Miesjoukot ahdistelivat ja jopa raiskasivat naisia uudenvuodenaattona Saksan Kölnissä. Poliisi selvittää myös ahdistelua Helsingissä Senaatintorilla.

Harvinaista ahdistelussa on se, että iso miesryhmä ahdistelee naisia yhteisvoimin. Toinen vieras piirre on se, että ahdistelu liittyy miesporukan hauskanpitoon.

Saksan rikospoliisin mukaan kyse on samanlaisesta joukkoahdistelusta, joka on tunnettu jo pitkään muun muassa Lähi-idässä ja Egyptissä.

Joukkoahdistelu on noussut uutiseksi aiemminkin, erityisesti Egyptin levottomuuksien yhteydessä. Sen tunnetuimpia uhreja on amerikkalaistoimittaja Lara Logan, jonka miesjoukko raiskasi Kairon Tahrir-aukiolla talvella 2011.

Berliiniläinen sosiaalityöntekijä kertoi Der Spiegelissä 8. tammikuuta, että kaupungissa on näkynyt jo vuoden ajan pienimuotoisena sama ilmiö kuin uutenvuotena Kölnissä: ensin miesjoukko ahdistelee naista verbaalisesti, sitten tähän käydään käsiksi, kopeloidaan ja lopulta ryöstetään.