Jos oman nimen googlettaminen hävettää, laita nettimaineesi kuntoon

Facebook
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
hakukone
Mitä löytyy, kun laitat oman nimesi Googlen hakukenttään? Nettimaine paranee, jos tiedot vajoavat kauemmas hakutuloksiin. Kuva Markus Pentikäinen.

Hakukoneet voivat paljastaa ihmisestä noloja asioita. Paras lääke on avautua lisää.

Itse-googletus saattaa joskus tuottaa noloja yllätyksiä. Kun kirjoittaa oman nimensä Googleen, ylimmäksi hakutulokseksi voi nousta vaivaannuttava linkki. Olinko ihan oikeasti jollakin keskustelupalstalla tuota mieltä vuonna 1998? Onko paikallislehden ikivanha pikkujoulureportaasi todella netissä, kuvineen päivineen?

Yritykset näkevät paljon vaivaa saadakseen omat sivunsa mahdollisimman korkealle hakutuloksissa. Ilman tätä niin sanottua hakukoneoptimointia paljon pienempi kilpailija voi näkyä verkossa paljon paremmin.

Syksyllä 2009 hakusanalla “sikainfluenssa” tietoa etsivä löysi Googlesta ensimmäisenä lääkeyhtiöiden ja rokotteisiin kriittisesti suhtautuvien tahojen linkkejä. Julkisen terveydenhuollon asiallista tietoa jakavat sivustot jäivät kauas hakutulosten kärjestä.

Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos käytti sikainfluenssasta sivustollaan pitkään vain virallista nimitystä A(H1N1). Kukaan tavallinen ihminen ei tietenkään kirjoita tuollaista rimpsua hakukoneen ruutuun.

Vessatarina omalla nimellä

Myös nettimaineestaan huolestuneiden tavallisten ihmisten kannattaisi kokeilla hakukoneoptimointia, kirjoitti toimittaja Sally Adee helmikuussa New Scientist -lehdessä.

Kun Adee googlasi oman nimensä ensimmäisen kerran, hän kuvitteli löytävänsä linkkejä kirjoittamiinsa lehtijuttuihin. Sen sijaan hän löysi linkkejä pornosivuille.

Adee oli vuosia aiemmin juoruillut sähköpostissa työpaikkansa naistenhuoneessa tapahtuneista asioista. Koska vastaanottajan mielestä juorut olivat hauskoja, hän julkaisi ne eräällä webbisivulla. Adee oli ehtinyt jo unohtaa koko asian, kunnes hän löysi värikkään vessatarinansa – omalla nimellään varustettuna – fetissiharrastajien sivustoilta.

Verkosta on lähes mahdotonta saada mitään pois. Ikävien yllätysten pelossa moni ajattelee, että maineen suojaamiseksi olisi parasta välttää läsnäoloa netissä niin paljon kuin mahdollista: ei omia kotisivuja, ei Facebook-tiliä, ei juttuja keskustelupalstoille ainakaan omalla nimellä.

Adeen mukaan tämä on väärä lähestymistapa. Jos haluaa suojella mainettaan, pitää päinvastoin lisätä näkyvyyttään verkossa.

Ammattilainen auttaa

Vaikka noloja tekstejä ja kuvia ei saisi verkosta pois, ne voi saada putoamaan hakukoneissa huomaamattoman alas. Oma nimi pitää vain saada nettiin jossakin neutraalissa tai imartelevassa yhteydessä mahdollisimman moneen paikkaan. Mitä suositummalla ja linkatummalla sivustolla oma nimi on, sitä korkeammalle tuon sivuston linkki hakukoneessa nousee. Tämä perustuu Googlen PageRank-algoritmiin, joka on kaiken hakukoneoptimoinnin perusta.

Tässä kannattaisi ottaa mallia teineiltä, Adee kirjoittaa. Vaikutelma huolettomasti Facebookissa avautuvista nuorista on nimittäin väärä. Harvardin yliopistossa tehtävän tutkimuksen mukaan monet yhdysvaltalaiset lukiolaiset pyrkivät tekemään Facebook-profiileistaan houkuttelevia tulevan yliopistonsa näkökulmasta.

Henkilökohtainen maineenhallinta internetissä on niin kysyttyä, että alalle on syntynyt jo joukko yrityksiä. Esimerkiksi Reputation.com hyödyntää hakukoneiden ominaisuuksia linkittämällä asiakkaansa asiallista nettinäkyvyyttä niin, että epäilyttävät ja nolot linkit jäävät hakukoneissa häntäpäähän.

Se riittää, koska harva hakukoneen käyttäjä viitsii selata hakutuloksia paria sivua syvemmälle. Tämä nettikäyttäytymisen lainalaisuus löydettiin jo vuonna 1998, ja se on vahvistettu lukuisissa tutkimuksissa myöhemmin.

Googlaa itsesi

Virtuaalimaineen kehittäminen on helppoa. Aloita googlaamalla itsesi etu- ja sukunimellä. Jos nimeäsi ei löydy hakutulosten parilta ensimmäiseltä hakusivulta, sinulla ei käytännössä ole verkkomainetta. Noloistakaan linkeistä syvemmällä hakutuloksissa ei ole merkittävää haittaa.

Jos haluat itsellesi virtuaali-identiteetin, luo tili esimerkiksi ammatilliseen verkostoitumiseen tarkoitetulle LinkedIn-sivustolle tai sosiaaliseen mediaan Facebookiin ja Twitteriin. Päivitä profiilisi säännöllisesti. Ajattele mitä twiittaat, älä twiittaa mitä ajattelet.

Jos löydät hakutulosten ensimmäisiltä sivuilta linkin, joka esittää sinut huonossa valossa, yritä poistaa tai poistattaa nolo sisältö.

Jos se ei onnistu, yritä pudottaa mainettasi pilaava linkki alemmas lisäämällä nimesi näkyvyyttä netissä asiallisemmissa yhteyksissä mahdollisimman suosituilla sivustoilla. Linkitä blogisi, Facebook- ja LinkedIn-tilisi toisiinsa.

Jos sekään ei auta, ota yhteyttä verkkomaineenhallintaan erikoistuneisiin yrityksiin ja maksa ammattiavusta.