Jokavuotinen lomastressi: Kuka katsoo lasten perään?

Leirit ovat hyvä vaihtoehto, mutta lapsen lomasta ei saa tulla pelkkää suorittamista.

kesäleirit
Teksti
Leena Sharma

Koulut ovat päättyneet, ja vanhemmat pähkäilevät ikuisuuskysymyksen kanssa: kuka katsoo lasten perään, kun oma loma ei ole vielä alkanut? Minkä ikäisen lapsen voi jättää yksin kotiin? Entä minkä ikäisen voi lähettää vaikkapa viikon mittaiselle leirille?

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) ohjelmajohtaja Marie Rautava toteaa, että mitään yksiselitteisiä ikärajoja ei ole sen enempää kotiin jättämiseen kuin pois lähettämiseenkään.

”Se riippuu aina lapsesta. Lapset ovat hirveän yksilöllisiä. Lapsen on täytynyt tottua olemaan öitä poissa kotoa ennen kuin hänet voi laittaa leirille, ja hänen täytyy itse haluta sinne. Kaikki teini-ikäisetkään eivät välttämättä halua tai ole siihen valmiita.”

Rautavan mielestä on erittäin tärkeää ottaa huomioon lapsen oma tahto. Leirille osallistuminen käy myös helpommin, jos mukaan lähtee kavereita.

”Vanhempien on tunnettava lapsensa: miten helppoa hänen on tutustua uusiin ihmisiin ja toimia ryhmässä? Sekin on tärkeää, että lapsi tietää, että jos leirillä on aivan kamalaa, sieltä pääsee kesken pois.”