Jo Tšetšenian raakuuksien olisi pitänyt herättää maailma – Suomalainen puoluejohtaja vertasi Vladimir Putinia Hitleriin vuonna 1999

Liberaalien puheenjohtaja pelkäsi Vladimir Putinin luistavan maan uuteen diktatuuriin ja vaati länneltä diplomaattis-kaupallisia vastatoimia.

Adolf Hitler
Teksti
Tuomo Lappalainen

Venäjän Ukrainassa aloittama raakalaismainen sota on synnyttänyt Suomessa viime viikkoina keskustelua siitä, miksi meillä suhtauduttiin pitkään Vladimir Putiniin niin hyväuskoisesti.

Suomessa oli ainakin Krimin valtaukseen vuonna 2014 asti vallalla käsitys, jonka mukaan Putinin Venäjän kanssa oli mahdollista tehdä tiivistä yhteistyötä ilman, että siitä aiheutuisi minkäänlaista turvallisuusriskiä. Talous- ja muun yhteistyön arveltiin hyväuskoisesti jopa edistävän Venäjän demokratisoitumista.

Venäjän uhkasta varoitelleet ja Natoon kiirehtineet Baltian maat saivat täkäläiseltä ulkopoliittiselta johdolta koulumestarimaisia kehotuksia olla liioittelematta idästä tulevaa vaaraa. Presidentti Tarja Halonen jopa väitti virolaisten potevan ”jälkineuvostolaista stressiä” ja panikoivan sen takia aivan turhaan.

Viime viikot ovat kuitenkin osoittaneet, että virolaisten käsitys Putinin Venäjästä on ollut realistisempi kuin Suomessa elätelty kuva hyvästä tsaarista, jonka kanssa kaikki kääntyy lopulta parhain päin.