Jättilastin huumeita salakuljettanut hollantilainen kieltäytyi todistamasta – Näyttö suomalaista vastaan heikkeni

Hollantilainen mies oli saanut vankilassa lapun, jossa hänen käskettiin vaieta tapahtumista.

huumeet
Teksti
Pekka Anttila

Yli 10 000 kiloa huumausaineita eri Euroopan maiden välillä salakuljettanut hollantilainen mies kieltäytyi todistamasta oikeudessa tapaukseen osallistunutta suomalaista miestä vastaan.

Espoon käräjäoikeudessa kihlakunnansyyttäjä Erkki Huhtala syytti suomalaista viidestä törkeästä huumausainerikoksesta ja vaati hänelle 13 vuoden vankeusrangaistusta.

Tapauksen käsittely päättyi keskiviikkona ja oikeus antaa tuomionsa 2. maaliskuuta.

Tapahtumien taustalla on hollantilaisen salakuljettamat huumausaineet Suomeen seitsemän kuukauden aikana vuosina 2015–2016. Suomen osuus kokonaisuudesta oli pieni. Maahan tuotiin kuudella eri kerralla 123 kiloa hasista, 20 kiloa amfetamiinia ja kilo kokaiinia.

Suomen Tulli otti hollantilaisen kiinni Vantaan Ikean parkkipaikalla helmikuussa 2016. Mies tunnusti kaikki rikokset ja hänet tuomittiin lokakuussa kahdeksasta törkeästä huumausainerikoksesta 13 vuoden vankeusrangaistukseen.

Suomen Kuvalehden haastattelussa hän kertoi ajautuneensa mukaan rikolliseen toimintaan taloudellisten vaikeuksiensa vuoksi. Hän sanoi alkaneensa salakuljettaa huumeita saksalaisten ja hollantilaisten toimeksiannosta pakon edessä.

 

Hollantilaisen vaikenemisen taustalla saattaa olla myös uhkailu.

Syyttäjä Erkki Huhtala kertoi oikeudessa, että Vantaan vankilan siivoojavanki oli hollantilaisen mukaan toimittanut hänelle englannin kielellä kirjoitetun lapun, jossa todettiin, että suomalaisen miehen päälle ei saa puhua oikeudessa.

Suomalainen mies oli vaiennut Helsingin poliisilaitoksen erityistutkinnan tekemissä kuulusteluissa täysin eikä suostunut edes tervehtimään tutkijoita. Espoon käräjäoikeudessa hän kuitenkin avautui ja kertoi muun muassa passitietoihinsa perustuen liikkeistään. Indonesiassa asuva mies esitti alibinaan, että hän ei ole voinut olla Suomessa joinain tiettyinä ajankohtina, jolloin hänen epäiltiin olleen osallisena huumekaupoissa.

Hollantilainen mies oli kertonut omissa kuulusteluissaan tapahtumista yksityiskohtaisen tarkasti ja nimennyt kyseisen suomalaisen henkilöksi, joka oli antanut hänelle rahaa huumeita vastaan.

Nyt hollantilainen totesi todistajana oikeudessa, että ei halua puhua tapahtumista mitään.

 

Syyttäjä Erkki Huhtala ei kyseenalaistanut suomalaisen miehen passimerkintöjä ja hänen matkustustietojaan. Vaikeutena oli muun muassa se, että Suomeen ei saatu kattavasti kaikkia lentotietoja.

Miehen antamia tietoja pyrittiinkin vertailemaan hollantilaisen kertomuksiin Tullin tekemässä esitutkinnassa.

Tapahtumista esitettiin muutakin näyttöä, kuten televalvontatietoja sekä valokuva- ja karttatietoja. Syyttäjä esitti myös, että samaan juttuvyyhteen liittyvän toisen miehen pakastimesta oli löytynyt 167 350 euroa käteistä rahaa sisältänyt paketti, josta löytyi suomalaisen dna:ta. Rahalöydöstä kertoi tammikuussa MTV.

Puolustus kyseenalaisti näytön sanomalla, että dna:ta on voinut siirtyä pakettiin esimerkiksi pöydän pinnasta. Dna ei ole sama asia kuin sormenjälki. Hollantilaisen kertomusta moitittiin ”yleispiirteiseksi”.

Hollantilaisen vaikeneminen vaikeutti suomalaismiehen puolustuksen toimintaa. Se ei päässyt esittämään hollantilaiselle tarkentavia vastakysymyksiä ja näin heikentämään hänen kertomustensa luotettavuutta.

Kun hollantilainen ei suostunut puhumaan oikeudessa, hänen kertomustensa näyttöarvo heikkenee. Suomalaisen miehen asianajajan Jaakko Tuutin mielestä niillä ei ole arvoa.

”Jos henkilölle ei voida esittää oikeudessa kysymyksiä, niin hänen esitutkinnassa antamansa kertomuksen näyttöarvo ei saa riittää. Se ei saa olla ainoa eikä edes pääasiallinen näyttö toista vastaan syyksi lukemisessa”, Tuutti sanoo.

Espoon käräjäoikeuden salaiseksi julistamassa osiossa luettiin useita tunteja hollantilaisen esitutkinnassa antamia kertomuksia tapahtumista. Edes syyttäjä ei päässyt kuulemaan suojasermin takana istunutta miestä.

Eurooppalaisten säännösten mukaan on mahdollista, että mies voidaan siirtää kotimaahansa suorittamaan rangaistustaan.