Jättilakko alkamassa: Työnantajapuoli liioittelee vaikutuksia, sanoo STTK:n ekonomisti – "Lakkoherkkyys matalammalla kuin koskaan"

Ruotsin vähäisiä lakkopäiviä ekonomisti Antti Koskela selittää "lagom-henkisyydellä".

Työmarkkinoiden tunnelma kiristyy jälleen, kun maanantaina 9. joulukuuta on alkamassa kolmipäiväinen jättilakko. Siihen odotetaan osallistuvan jopa 100 000 työntekijää. Mukana on Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja YTN:n jäseniä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK arvioi lakkojen aiheuttavan vähintään noin 200 miljoonan euron välittömän vähennyksen Suomen bruttokansantuotteeseen.

EK:n laskelmien mukaan liikevaihdolla mitattuna menetys olisi vielä tätäkin suurempi, yli puolen miljardin euron luokkaa.

Keskusjärjestö STTK:n ekonomisti Antti Koskela pitää laskelmia tarkoitushakuisina. Ammattiliitto Pro on STTK:n jäsen. Koskela ei usko mahdollisten lakkojen talousvaikutusten äityvän niin suuriksi kuin EK:ssa povataan.

Häneltä julkaistiin marraskuussa 2019 Hanskat tippui – lakkojen historia ja vaikutus yhteiskunnassa -tietokirja, joka käsittelee Suomen lakkoherkkyyttä ja lakkojen talousvaikutuksia.