Tutkimus: Suomalaiset luottavat poliisiin Aarnio-jupakasta huolimatta

Mediassa käyty keskustelu on jopa lisännyt luottamusta, kertoo Taloustutkimuksen kysely.

Viime vuoden syksyllä käynnistynyt myrsky rikosylikomisario Jari Aarnion ympärillä on saanut poliisiviranomaiset huolestumaan julkisesta kuvastaan. Vähitellen laajentunut jupakka on paisunut koko Helsingin huumepoliisia koskevaksi arvosteluksi. Kritiikin kohteena ovat olleet yksittäisen poliisimiehen väitetyt väärinkäytökset sekä epäilyt Helsingin poliisilaitoksen laiminlyönneistä tietolähteiden rekisteröinnissä.

Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen oikoi väitteitä jo 19. marraskuuta ja totesi, että huumerikosyksikön valvonta on ollut poliisilaitoksen johdon käsissä ja ohjeiden mukaista, eikä sen perusteella ole ollut huomauttamista yksikön toiminnasta.

Myllerrys kuitenkin huolestutti poliisiviranomaisia siinä määrin, että Poliisiammattikorkeakoulu teetti tapahtumien vuoksi Taloustutkimuksella kyselyn. Siinä vastaajia pyydettiin kertomaan kuinka paljon he luottavat poliisiin.

Taloustutkimuksen kyselyssä kuvataan median kriittistä uutisointia ja esitetään tulokset neljästä mielipidemittauksesta. Niitä ryhdyttiin tekemään kolmen viikon välein viikosta 48 alkaen, kun tapahtumat alkoivat vyöryä.

Tuolloin Aarnio oli ollut vangittuna viikon. Helsingin poliisilaitoksen toimintaa kohtaan esitettiin raskaita väitteitä. Sisäasiainministeri Päivi Räsänen teki valtakunnansyyttäjänvirastolle tutkintapyynnön Helsingin poliisin tietolähteiden käytöstä.