Jacob Söderman: "Keskustelu pysäköinninvalvonnasta hakoteillä"

Jacob Söderman
Teksti
Leena Sharma
jacob söderman

Suomessa voi järjestää yksityistä pysäköinninvalvontaa, vakuuttaa perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Jacob Söderman.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta kaatoi yksityistä pysäköinninvalvontaa koskevan lakiesityksen helmikuussa. Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo on moittinut valiokunnan linjausta. Yllättikö Koskelon ulostulo, valiokunnan varapuheenjohtaja Jacob Söderman (sd)?

”Ei oikeastaan. Nyt olisi hyvä, jos kaikki osapuolet lukisivat sen valiokunnan lausunnon. Siellä on selvä osviitta, millä tavalla laki yksityisestä pysäköinnistä voitaisiin säätää niin, että se olisi perustuslain mukainen.”

Eli laki voidaan säätää?

”Kyllä. Hanke ei ole suinkaan toivoton. Sitä vain lähdettiin säätämään yksityisoikeudelliselta pohjalta, perustuslain vastaisesti. Perustuslaki mahdollistaa yksityisen pysäköinninvalvonnan, mutta rajoitukset ovat melkoiset. Onhan perustuslain mukaan voitu antaa muillekin yksityisille firmoille, esimerkiksi vartiointiliikkeille, suuretkin valtuudet.”

Eli kyseessä ei ole joko tai -asetelma: nyt kaatunut lakiesitys tai ei mitään lakiesitystä?

”Ei missään tapauksessa, keskustelu on lähtenyt aivan hakoteille. Mutta tällainen tämä maailma on, ihmiset eivät lue papereita. Siellä on aivan selvät ohjeet, miten pitäisi toimia.”

Millaisia rajoituksia tarvittaisiin?

”Ensimmäinen on se, että parkkiyrityksen pitää avustaa julkista viranomaista. Tämän voisi toteuttaa niin, että jo olemassa olevaan lakiin liitettäisiin luku yksityisestä pysäköinninvalvonnasta. Lisäksi firmat pitäisi rekisteröidä, ja pysäköinninvalvojat pitäisi saada koulutukseen, jolloin heille tulisi virkavastuu. Tyytymättömillä kuluttajilla täytyy myös olla helppo oikeusturvatie valituksen tekemiseen.”

Onko nyt meneillään jonkinlainen instituutioiden välinen valtataistelu siitä, kuka Suomessa perustuslakia tulkitsee?

”Valtiosääntöoikeuden asiantuntijat ovat oikeassa siinä, että korkein oikeus teki tässä asiassa päätöksen ikään kuin Suomen perustuslakia ei olisi olemassa. Pauliine Koskelo viittaa lähinnä Ruotsin perustuslakiin, mutta siitä on pitkä aika, kun se oli Suomessa voimassa. Olen tietysti hyvin iloinen ja liikuttunut siitä, että korkeimmassa oikeudessa tunnetaan Ruotsin perustuslakia.”

Onko korkeimman oikeuden kokoonpanossa ongelmia?

”Tunnen ihmisiä sieltä. He ovat eteviä juristeja, mutta mukaan pitäisi ehdottomasti saada valtiosääntöoikeuden ja ihmisoikeussopimuksen tuntija. Kokoonpano on liikaa siviilipainotteinen.”

Eikö pysäköintitilanne ole nyt kuluttajan kannalta sekava?

”Ministerin, jolle valmisteluvastuu kuuluu, pitäisi ottaa perustuslakivaliokunnan mietintö ja tehdä rivakasti korjattu esitys. Oikeusministeri Tuija Brax ymmärtää perustuslain vaatimusta erittäin hyvin, joten kun hän näkee mietinnön, hän kyllä tietää, miten tulee menetellä.”

Jos autoilija saa yksityiseltä firmalta sakkoja, kannattaako hänen nyt maksaa niitä vai ei?

”Olen vähän samaa mieltä kuin perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi. Mikäli on selvästi ilmaistu, että jos tulet tälle yksityiselle alueelle, maksu on tämä, niin pakkohan sitä on noudattaa. Ongelma tässä on se, että silloin kun ei noudateta, ei ole muuta mahdollisuutta kuin viedä asia oikeuteen. Ihmiset kokevat tämän maksun rangaistusluonteisena, ja minulla on vähän sellainen kokemus ihmisistä, että usein pieni parkkikiista on heille suurempi oikeusturvakysymys kuin moni muu asia. Missään nimessä tuomioistuinten juttumääriä ei pitäisi lisätä tällä tavalla.”

Kuva Mauri Ratilainen / Com.Pic.