Korruptioriski kasvaa

Tarkastajat ovat kertoneet viraston johdon puuttuneen tarkastusraportteihin ja muokanneen niitä kohteilleen mieluisammiksi. VTV:tä seuraavan neuvottelukunnan puheenjohtaja Juhana Vartiainen (kok) on kehunut VTV:n organisaatiouudistuksen suuntaa tarkoituksenmukaiseksi.

Ari Salminen
Teksti
Outi Salovaara

Onko Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV lipsunut perustuslaillisesta tehtävästään? VTV on alkanut korostaa sparraajan, kumppanin ja kehittäjän roolia tarkastajan tehtävän kustannuksella.

Siitä todistaa tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien eli tarkastuskohteiden kanssa VTV:n uusi strategia vuodelta 2019. Linjausten myötä varsinainen tarkastustoiminta on merkittävästi vähentynyt.

”Kun katsotaan VTV-lakia ja tehtäviä, joita virastolle perustuslain sekä vaalirahoitus- ja puoluelain mukaan kuuluu, niin VTV on aivan ehdottomasti ja ainoastaan tarkastusyksikkö. Kehittämisorganisaatiota siitä on vaikea lain puitteissa tehdä”, sanoo hallintotieteen emeritusprofessori Ari ­Salminen Vaasan yliopistosta.

Hänen mukaansa linjausten muuttaminen edellyttäisi isompaa säädösmuutosta. Pelkästään ”omalla sisäisellä visioinnilla” laitos ei voi muuttua toiseksi. Salminen tulkitsee, että johto on halunnut etsiä virastolle uutta roolia.