Itärajalle suunniteltiin aitaa vain muutama vuosi sitten – sitä puhkoisi 900 ojaa, 400 tietä ja noin 20 leveää jokea

Itärajalle suunniteltiin aitaa torjumaan villisikoja. Aidasta olisi tullut melkoinen reikäjuusto. Rakentamiseen ei ryhdytty.

itäraja
Teksti
Frida Keränen

Mikäli osa itärajasta aidataan, edessä on monivuotinen ja kallis rakennusurakka paikoin vaikeassa maastossa. Rajavartiolaitos kertoi suunnitelmistaan aidan rakentamiseksi Suomen ja Venäjän rajalle syyskuun lopussa. Se perusteli hanketta Suomen turvallisuustilanteen muuttumisella.

Suunnitelman mukaan aita kattaisi 10–20 prosenttia 1 300 kilometriä pitkästä itärajasta. Aitaa rakennettaisiin yhteensä noin 130–260 kilometrin matkalle riskialttiina pidetyille alueille, kuten rajanylityspaikoille sekä tiestön ja asutuksen lähettyville. Suurin osa aidasta tulisi Kaakkois-Suomeen. Päätöksen aidan rakentamisesta tekee hallitus.

Myös vuonna 2018 Kaakkois-Suomen ja Venäjän rajalle kaavailtiin aitaa, tosin eri tarkoitukseen. Afrikkalaisen sikaruton leviämisestä huolestunut maa- ja metsätalousministeriö tilasi selvityksen siitä, voitaisiinko tautia kantavien villisikojen saapumista idästä estää aidan avulla.

Kävi ilmi, että alueen maasto tekisi aidan pystyttämisestä erittäin haasteellista. Lähes sadan kilometrin osa aidasta olisi kulkenut suoalueella, jossa rakentaminen ja huolto on vaikeaa. Mäkisyyskin olisi ollut ongelma: seutu on itäsuomalaista vaaramaisemaa.