Itärajalle halutaan järeitä aitoja – Ne voivat olla tarpeen, mutta siirtolaisia hyödyntävää hybridivaikuttamista aidat eivät riitä torjumaan

Suomi valmistelee useita lakimuutoksia, joiden on tarkoitus helpottaa rajoille suuntautuvan hybridivaikuttamisen torjuntaa.

itäraja
Teksti
Hannu Toivonen

Suomen itärajan turvallisuus on puhuttanut paljon Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja Suomen jätettyä Nato-hakemuksensa. Huolta on herättänyt Venäjän mahdollinen hybridioperaatio, jossa Suomen itärajalle ohjattaisiin suuri joukko siirtolaisia kuten Valko-Venäjä teki viime vuonna Puolan ja Liettuan vastaisella rajalla. 

Vastatoimeksi on esitetty järeän aidan rakentamista itärajan kriittisiin kohtiin. Tällä hetkellä Suomen rajalla on ainoastaan paikoin kevyttä verkko- tai piikkilanka-aitaa, joka ei estä rajan ylittämistä. 

Toukokuun lopulla tehdyssä Ylen kyselyssä 88 kansanedustajaa 124 vastaajasta kannatti nykyistä järeämpien aitojen rakentamista Suomen ja Venäjän väliselle rajalle.  

Muista Venäjän rajanaapureista esimerkiksi Viro on rakentamassa lähes koko Venäjän vastaiselle maarajalleen 2,5 metriä korkean teräsaidan, jonka päällä on piikkilankaa. Aidan on määrä valmistua vuonna 2027.