Isis-taistelijat, vaimot ja lapset ovat Euroopalle vaikea paikka – ”Vankiloista ei saa tulla radikaaleja ajatushautomoita”

Suomen kansalaiset ovat oikeutettuja palaamaan. Isisin jättänyt taistelija voi olla myös pettynyt järjestön toimintaan eikä välttämättä halua jatkaa taistelua Euroopassa.

Donald Trump
Teksti
Sanna Ihalainen

Terroristijärjestö Isisin kohtalo Lähi-idässä alkaa olla sinetöity, ja Euroopan maat ovat suurten päätösten edessä. Niiden pitäisi päättää, mitä tapahtuu eurooppalaisille Isis-taistelijoille, heidän puolisoilleen ja lapsilleen.

Amerikkalaisten tukemat kurdijoukot ovat onnistuneet valloittamaan valtaosan Isisin hallinnollisista alueista. Kurdien ylläpitämillä pakolaisleireillä Syyriassa on vangittuna noin 800 ulkomaalaista Isis-taistelijaa. Leireillä viruu arvioiden mukaan myös 700 naista ja 1 500 lasta, Isis-taistelijoiden vaimoja ja lapsia.

Nyt heidän olisi aika palata kotiin, ainakin jos kysytään Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta. Trump haluaisi vetää joukkoja pois Lähi-idästä, joten pakolaisleirit olisi tyhjennettävä.

Trump on patistanut Euroopan maita ottamaan takaisin taisteluihin lähteneet kansalaisensa. Muuten Trump on uhannut vapauttaa heidät, mikäli Isisin julistama kalifaatti romahtaa.