Iltalehti paljasti salaista tietoa, mutta Puolustusvoimat pysyi rauhallisena – Ministeriö: Ei yhtymäkohtia HS:n tapaukseen

Vuodosta aiheutui korkeintaan "lievää mainehaittaa", kommentoi puolustusministeriön viestintäjohtaja Niina Hyrsky.

Iltalehti julkisti joulukuun 5. päivänä kovan uutisen. Sen mukaan Puolustusvoimat oli esittämässä puolustusministeriölle, että Suomen seuraavaksi monitoimihävittäjäksi valittaisiin yhdysvaltalainen Lockheed Martin F-35A.

Kaikille prosessia seuranneille oli selvää, että tämä merkitsisi F-35:n voittoa myös lopullisessa valinnassa valtioneuvostossa. Koko ajan oli korostettu sitä, että suorituskyky on valinnan ratkaiseva tekijä. Suorituskyvyn arvioi puolustusvoimat. Jos se päätyisi F-35:een, loppu olisi muodollisuus.

Niin myös kävi. Valtioneuvosto julkisti valinnan tuloksen joulukuun 10. päivänä, viisi päivää Iltalehden uutisen jälkeen.

Lehti kertoi uutisensa perustuneen useisiin ulko- ja turvallisuuspolitiikan lähteisiin. Niitä ei luonnollisestikaan yksilöity. Toimittajan lähdesuojahan on hyvin vahva, myöskin tapauksissa, joissa lähde kertoo maanpuolustukseen liittyvistä, salassa pidettävistä asioista.