Ilotulitteita korvaavat laserit voivat haitata lentokoneita: tuulilasiin osuva laser luo kirkkaan, rantapallon kokoisen valoilmiön

Espoon uudenvuoden lasershow'lle on hankittu tarvittavat luvat. Ongelmia voi tulla, jos amatööritkin alkavat korvata raketteja lasersäteillä.

Espoo
Teksti
Jyri Raivio

Perinteinen ilotulitus on uudenvuoden juhlistajana vastatuulessa. Lemmikkieläimet pelästyvät ja silmävammojen riski on suuri. Käynnissä on jopa nimien keräys kansalaisaloitteeseen, joka kieltäisi amatööreiltä kokonaan ilotulitteiden käytön.

Ei hätää, korvataan raketit lasereilla.

Näin aikoo tehdä ainakin Espoon kaupunki, joka järjestää uudenvuoden juhlissaan ensimmäisen kerran ilotulituksen asemasta lasershow’n. Se pidetään Espoon keskuksessa maanantai-iltana 31. joulukuuta kello 18.20–18.40. Jos kokemukset ovat hyviä, show uusitaan vuotta myöhemmin jo viidessä paikassa eri puolilla Espoota.

Monet muut voivat seurata esimerkkiä. Laservalot saattavat puhkoa uudenvuodenyön pimeyttä lähivuosina ympäri Suomea, ja niillä saatetaan juhlistaa perhejuhlia tai muita tapahtumia ympäri vuoden.

Tämä mahdollisuus merkitsisi isoa uhkaa lentoturvallisuudelle.