Ilmastonmuutos voi aluksi tuoda erityisen lumisia talvia eteläiseen Suomeen

Ilmastonmuutos vaikuttaa Suomessakin sateisiin, tulviin sekä merien ja järvien pintaan. Ääri-ilmiöihin voi varautua, mutta olennaista on ilmastonmuutoksen pysäyttäminen, sanoo Ilmatieteenlaitoksen tutkija Mika Rantanen.

ilmastonmuutos
Teksti
Miina Leppänen

Yli sadan vuoden ajan Suomi on välttynyt suurtulvilta toisin kuin Ruotsi ja Norja. Kevättulvat ovat silti tuttu vieras Pohjanmaan rannikon ja pohjoisen jokien läheisyydessä.

Keväällä 2020 vedenpinta ylitti Rovaniemellä tulvavahinkorajan. Kemijoki, Ounasjoki ja Tornionjoki imevät pohjoisen sulamisvedet ja kuljettavat Perämerelle. Tavallisesti suurin osa lumesta sublimoituu suoraan ilmaan, kun aurinko lämmittää lumen pintaa.

Talvi oli pohjoisessa poikkeuksellisen runsasluminen, joten vielä toukokuun alussa Rovaniemellä hiihdettiin kantohangilla ja auringonpaisteessa. Yöpakkaset tekivät tehtävänsä.

Tilanne muuttui äkkiä, kun ilmojen lämmettyä iso lumitaakka suli nopeammin kuin uomat ehtivät vetää valumaa merta kohti. Kantakaupungin rantakaistaleiden teillä liikuttiin veneillä, ja paikoin omasta pihasta pääsi liikkeelle kanootilla.

Oliko viimekeväisillä pohjoisen Suomen tulvilla yhteyttä ilmastomuutokseen, Ilmatieteenlaitoksen tutkija Mika Rantanen?