Ilmastonmuutos: Espanja voi aavikoitua, Lähi-idästä elinkelvoton pätsi – miten käy Suomen?

Euroopan pakolaiskriisi on vasta alkua. Ilmastopakolaisia voi olla satoja miljoonia.

helleaalto
Teksti
Teppo Tiilikainen

Euroopan pakolaiskriisi saattaa olla vasta alkusoittoa todelliselle kansainvaellukselle, jos kasvihuonepäästöjä ei saada kuriin.

”Maailmassa on satoja miljoonia potentiaalisia ilmastopakolaisia, kun osa viljelyalueista uhkaa kuivua ja muuttua elinkelvottomaksi”, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas sanoo.

Taalas on joutunut viime aikoina pohtimaan tavallista enemmän ilmastonmuutoksen riskejä, sillä hän siirtyy tammikuussa Geneveen YK:n alaisen Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeriksi. Hänen tehtävänään on koordinoida ilmastonmuutosta, ilmakehää ja äärimmäisiä sääilmiöitä koskevaa tutkimusta. Hallitusten välinen ilmastonmuutospaneeli IPCC toimii WMO:n ja YK:n ympäristöohjelman alaisuudessa.

Mutta sitä ennen on edessä poikkeuksellisen tärkeä kokous Pariisissa. Taalas kuuluu Suomen valtuuskuntaan maanantaina 30. marraskuuta alkavissa neuvotteluissa uudesta kansainvälisestä ilmastosopimuksesta.

Kokoukseen osallistuu kymmeniä valtionpäämiehiä parin viikon takaisista terrori-iskuista huolimatta. Tavoitteena on oikeudellisesti sitova sopimus, joka kattaa käytännössä koko maailman.