Ikäsyrjinnästä valittanut kirjailija sai erävoiton oikeudessa: apurahalautakunta joutui käsittelemään hakemuksen uudelleen

Uudessakaan käsittelyssä apurahaa ei myönnetty. Nyt ratkaisuun lisättiin viittaus hallintolakiin, jonka mukaan päätöksen perustelut voi jättää esittämättä.

apurahat
Teksti
Tuomo Lappalainen

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) yhteydessä toimiva kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastoapurahalautakunta joutui tänä syksynä ottamaan uudelleen kantaa kirjailija Heikki Palmun kaksi vuotta vanhaan hakemukseen. Palmu anoi vuonna 2017 lautakunnalta 5 500 euron apurahaa, jota hän ei kuitenkaan tuolloin saanut.

Palmu valitti päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle. Se palautti lokakuussa hänen hakemuksensa Taiteen edistämiskeskukselle uuteen käsittelyyn.

Palmun mukaan häntä oli syrjitty haussa ikänsä vuoksi. Hän täytti 65 vuotta syyskuussa 2011, eikä hänelle ole myönnetty sen jälkeen yhtenäkään vuonna apurahaa. Sitä ennen hän sai apurahoja lähes vuosittain.

Palmu on julkaissut vuodesta 1970 lähtien yhteensä parikymmentä teosta ja saanut muun muassa Eino Leinon palkinnon. Tuotannosta löytyy romaaneja, kuunnelmia, pamfletteja, päiväkirjoja ja tuoreimpana muistelmat.

Valituksessaan Palmu epäili, että rahanjakopäätöksiin olisi vaikuttanut iän lisäksi myös hänen apurahojen jaosta esittämänsä arvostelu. Hän oli aikaisemmin syyttänyt jakajia julkisesti kaverien suosimisesta.